Ordföranden har ordet

När jag, i skrivande stund, tittar ut genom fönstret ser jag stora snöflingor falla. Den senaste tiden har inte framkallat några vårkänslor, kan man säga. Som vanligt får vi leva på hoppet och tron på en härlig vår och att vi får en skön sommar.

När ni läser detta är de flesta av oss vaccinerade en gång och många även en andra gång. Det betyder att vi har först och främst fått ett skydd mot allvarlig sjukdom. Det innebär inte att vi kan börja leva som vanligt igen. Även om vi fått vårt vaccin kommer vi att behöva följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regeringen lagt fast. Förhoppningsvis har vi fått nya rekommendationer att förhålla oss till från 17 maj.

Jag återkommer till vikten av att vara följsam till alla de restriktioner som gäller, så att vi snabbare kan få ett normalt tillstånd. Tyvärr kan man läsa i tidningen att vissa seniora organisationer inte fullt ut följer rekommendationerna.

Styrelsen har haft ett digitalt möte med alla verksamhetsansvariga under april. Det känns bra att kunna konstatera att beredskapen är hög för att kunna dra igång verksamheten efter sommaren. Vi tror då att förutsättningarna finns, även om kanske antalet deltagare kan vara begränsat.

Våra samtal med kommunen gällande lokalfrågorna utgår ifrån att vi kan få boka Wallmanssalen från mitten av augusti. När det gäller mottagningsköket har vi just nu dialog kring ritningarna. Färdigställandet planeras också till mitten augusti.

I december 2020 överlämnade vi tillsammans med PRO och SKPF vår vision för gemensamma aktiviteter som vi kallat ”Tillsammans i Falun”. Vi har fått en återkoppling för att kunna starta med öppet husverksamheten från september till och med december 2021 och även våren 2022. En styrelse för detta arbete har utsetts och arbetar nu med att planera för denna start. Förutom två representanter per organisation finns Omvårdnadsförvaltningen representerad. Vi får återkomma på vår hemsida med information om program m m när det växer fram. Även här har pandemin slagit till och försenat arbetet.

Den 27 maj har SPF Svärdsjö-Enviken sitt årsmöte. Vid deras extra årsmöte hösten 2020 beslutades enhälligt att föreningen skulle gå upp i SPF Seniorerna Falun. Detta beslut har aktiverat folk lokalt, så att nu föreligger ett förslag till årsmötet om en ny styrelse. Årsmötet kommer därför att behöva ta ställning för något av de båda förslagen. Oavsett vilken utgång som blir resultatet känns det angeläget att utveckla det samarbete som startats mellan våra två föreningar.

Det känns mycket bra att kunna konstatera att frågan om ett Trygghetsboende har kommit till ett förverkligande. Intresset har varit stort bland våra medlemmar. På Yxhammargatan kommer 29 lägenheter att byggas med tillhörande gemensamhetslokal. Vår Trygghetsboendegrupp tillsammans med Gruvstaden svarar för informationen till de som anmält sig, samt det fortsatta arbetet för att etablera organisationen för de kooperativa Hyresrätterna.

Som framgår händer det, trots pandemin, en hel del kopplat till vår verksamhet. Nu hoppas vi att kunna träffa nya medlemmar under hösten. Vi hoppas även kunna erbjuda vissa aktiviteter som vi gjorde förra sommaren. Men allra helst att vi kan komma i gång med vår verksamhet i höst. Förutom våra medlemsmöten finns i planeringen ytterligare en aktivitet per månad med inriktning på underhållning.

Så HÅLL I och HÅLL UT och var rädda om er. Ha en skön sommar!

Anders Sätterberg, ordf