210825-29 Resa till Världsarvet Höga kusten

Klicka här för bilder.

Äntligen är vi på väg efter en lång isolering. Under morgonen lämnar vi Falun och tar oss via Sandviken och Gävle, där fler resenärer gör oss sällskap, mot Höga Kusten. Vi är en rätt liten grupp, drygt 20 SPFare inräknat vår reseledare Gunnar Helgesson och vår chaufför Johnny Hansson från Hansson Buss. I Tönnebro gör vi ett stopp för fika, därefter väntar en lunch i Sundsvall. Vi reser vidare till Härnösand där vår lokalguide tar oss på en rundtur i staden med besök i Domkyrkan och upp på Vårdkasberget. Tyvärr var inte vädergudarna på vår sida men i bussen går det ingen nöd på oss. Vi tar oss vidare till Kramfors via Höga Kusten bron som har blivit en symbol för hela Höga Kusten. Bron går över Ångermanälven och är en av världens längsta hängbroar med sina 1800 m och invigdes 1997. Dagens slutmål Kramfors. Här ska vi bo tre nätter på Hotell Kramm, där vi även intar våra middagar.

Höga Kusten sträcker sig från Härnösand till Örnsköldsvik och är ett världsarv sedan år 2000 och berömd för sin skönhet. Naturen är ett resultat av landhöjningen efter senaste istiden.

Efter frukost är det dags för nya äventyr. Första halvan av dagen tillägnar vi Ulvön, som ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga Kusten. Från Ullånger hamn tar vi båten ut till det pittoreska fiskeläget Ulvöhamn, urhemmet för surströmmingen. Idag sker ingen produktion på ön. Det blåste och regnade men det påverkar ju inte ett gäng glada pensionärer. Ute på Ulvön väntade en fantastisk miljö och en fantastisk trerätters lunch. Ulvön består av två öar, nord- och sydön. Vi landsteg på nordön. Efter lunchen ett besök i det gamla fiskekapellet där vi ser väggmålningar från tidigt 1600-tal. Vi får också en guidad visning av Ulvö Kapell. Tillbaka på fastlandet väntar vår buss och vi fortsätter till Skuleberget för ett besök på Naturum Höga Kusten. Utställningen ger en bild av världsarvet Höga Kusten och dess unika natur, kultur och geologi - inte minst den snabba landhöjningen, som fortsätter med ca 8 mm om året. Nästa stopp är Mjälloms Tunnbröd som är Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Här kan vi köpa nybakat tunnbröd direkt från bageriet. Åter i Kramfors.

Idag skiner solen och vi börjar med ett besök i Nordingrå och Mannaminne, en museianläggning och ett allkonstverk. Mannaminne kan inte beskrivas med ord. Platsen måste upplevas! Mannaminne består av ett 50-tal byggnader och fordon från hela världen. Spårvagnar, bilar, båtar samsas med en ungersk bondgård, norsk stavkyrka bland mycket annat. Mannaminne är skapat av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro. Efter en lunch på världshuset i Mannaminne far vi vidare till fiskelägena Barsta och Bönhamn. I Barsta återfinns ett av de äldsta kvarvarande kapellen från Gävlefiskarnas tid, nämligen Barsta kapell som färdigställdes 1665, vars innertak målats med motiv hämtade från Bibeln. Efter en kortare promenad i Bönhamn åker vi vidare till en gårdsbutik där det ges möjlighet att lätta lite på reskassan.

Frukost och avresa till Lunde - platsen för "skotten i Ådalen", som händelseförloppet kring en arbetskonflikt i Ådalen i mitten av maj 1931 kallas, där fem personer sköts ihjäl av militären. Här ser vi monumentet till minne av Ådalen. Sol även idag. Vi åker över Sandöbron, som fram till 1964 var världens största betongbro i ett spann. Den ersatte den bro som under sluttampen av byggnationen rasade 1939, på grund av klena gjutformar för spannet. Olyckan krävde 18 arbetares död. Vi fortsätter vidare till Sandslån - timmerskiljet som på sin tid var världens största i sitt slag. Som mest jobbade närmare 700 man dagligen i sorteringen under sommaren. 1982 upphörde flottningen på Ångermanälven. Dags för lunch på Myregården i Resele. Ett besök i Nämforsen där vi guidades i hällristningsområdet. Med 2.600 hällrisningar är Nämforsen ett av världens största hällristningsområden, med ristningar från 4 500 - 1 800 f.Kr. Nu väntade kaffe på Hällristningsmuseet. Dagen börjar lida mot sitt slut och vi tar oss till Sollefteå och upp på Hallstaberget där vi checkar in på Hotell Hallstaberget med en fantastisk utsikt. Middag på hotellet.

Resans sista dag inleds med strålande sol och ett besök vid Döda Fallet. Det var drygt 200 år sedan som Ragundasjön tömdes och en förödande flodvåg forsade fram och kvar blev bara en torrlagd fåra. En mycket intressant berättelse som vi fick ta del av genom vår lokalguide. I samma kommun, Ragunda, besöker vi även den Thailändska paviljongen, även kallad King Chulalongkorn Memorial, belägen i Utanede. År 1897 besökte kung Chulalongkorn av Siam Sverige. Tillsammans med Oscar II reste han runt i Västernorrland och till minne av denna resa byggdes Thailändska paviljongen här. 1997 påbörjades bygget och öppnades 1999. Nu börjar vår hemresa. Vi åker längs med Indalsälven, gör en liten avstickare till Lidens gamla kyrka. I Sundsvall väntar vår lunch på norra berget med en fantastisk utsikt över staden. Vid Tönnebro gör vi ännu ett fikastopp. Resan närmar sig slutet och vi lämnar våra resekompisar i Gävle och Sandviken. Hemma igen på söndagskvällen med många minnen efter en mycket intressant och intensiv resa.

Klicka här för bilder.

Ingalill Bergvall

PS. Har du hört historien om elefanten som kung Chulalongkorn hade med som present till Oscar II? Om inte, klicka här.