Så bryter vi isoleringen

Många sitter ensamma hemma isolerade av Coronaviruset. För att bryta isoleringen och hjälpa till har SPF Seniorerna Falun dragit igång två verksamheter, en pratgrupp och en supportgrupp.

– SPF Seniorerna Falun är en stor organisation och har medlemmar som på olika sätt kan hjälpa de som behöver hjälp.
Det säger Anders Sätterberg, ordförande för SPF Seniorerna Falun.

Pratgruppen har varit på gång ett tag, den började som en studiecirkel och var bara dagar ifrån att börja med sin uppsökande verksamhet på äldreboenden och hemma hos ensamma äldre, i samarbete med hemtjänsten. Ett rum på expeditionen på Åsgatan finns också förberett för pratstunder.

Men Coronapandemin kom emellan, vilket inte hindrar pratgruppen. Måndagen den 20 april inleder pratgruppen sin verksamhet över telefon. Varje dag mellan klockan 12 och klockan 18, även på helgerna, finns det två medmänniskor till hands att prata bort en stund över telefon. Och alla är välkomna att höra av sig!

Totalt är det 14 medlemmar i SPF Seniorerna Falun som delar på dagarna, och vem som finns till hands berättas i ett telefonmeddelande på SPF Seniorerna Faluns expeditionsnummer 023-690 45. Men det går bra att ringa direkt till de som är med i pratgruppen, klicka här för namn och telefonnummer.

Coronapandemin är också anledningen till att SPF Seniorerna Falun startat en supportgrupp vars medlemmar ska kunna hjälpa till med olika saker, som att handla, gå på apoteket eller hämta förbeställda paket på olika utlämningsställen, bland annat.

– Vi ser det här som ett komplement till kommunens "Matfixarna", säger Anders Sätterberg.
– Vi efterlyste pigga och friska medlemmar, som ännu inte fyllt 70 år, och som kunde tänka sig hjälpa till. Hittills har sex personer hört av sig, och dem hittar man nu på vår hemsida, med telefonnummer och adress, och det är bara att kontakta dem. Och betalningen för varorna gör man upp med den man får hjälp av.

Mer om supportgruppen hittar man genom att klicka på den här länken.