Promenera med din smarta telefon


Per Börjesson, till vänster, och Hans Thors vid Tisken där den ena av de tre Quiz-promenaderna går.

Nu när de flesta aktiviteterna tvingats ställa in, eller skjutas på framtiden, finns det en ny aktivitet att testa – tipspromenad med hjälp av den smarta telefonen, så kallat GPS-quiz.

Det är en alldeles vanlig tipspromenad, men utan uppsatta frågor och utan lappar att fylla i. Allting sker i stället i den smarta telefonen, där det finns finns kartor, frågor att besvara och där de rätta svaren kommer fram när promenaden är avslutad.

– Vi tyckte det här var en bra idé, så här i coronatider, att man kan gå på promenad, ensam eller några tillsammans och samtidigt svara på frågor, säger Hans Thors, som är sammankallande i Friskvårdskommittén.
– Men det är Pers idé.

Per är Per Börjesson som också sitter i friskvårdskommittén. Han hörde först om de digitala tipspromenaderna på ett webb-seminarium, som "Inte Ensam-gruppen" höll, och tände på idén.
Han skapade ett par provrundor, som bland annat Hans Thors fick prova på. De utföll väl, så efter några justeringar finns nu tre rundor att gå, på tre olika håll i centrala Falun.

Längst i norr startar promenaden som heter SPF-Kålgården, vid Kvarnbron över Faluån, den går runt Östanforsån och är knappt två kilometer lång.

Nästa promenad, SPF-Tisken, börjar där cykelvägen korsar Strandvägen vid Tiskenparkeringen och den promenaden går runt Tisken och är cirka 2,5 kilometer lång.

Och den tredje promenaden, SPF-Slussen/Norslund, startar vid järnvägsövergången vid Nyrelius väg och den är också cirka två kilometer lång.

Per Börjesson gör frågorna, en blandning av svårt och lättare, och han tänker sig att fortsätta om promenaderna slår.
– Man måste förstås byta ut frågorna efter ett tag, men också kanske göra detta till en tävling och lotta ut priser bland de som klarar alla rätt.
– Och om det blir väldigt populärt kan man göra fler rundor, på andra ställen i stan.

Men först ska de tre GPS quiz-promenaderna utvärderas i Friskvårdskommittén. Så passa på och gå ni som gillar promenader och kluriga frågor, så att detta blir en succé som får finnas kvar!

Text och foto: Inger Söderlund

Klicka här för att läsa hur man gör.

Startsidan för promenaden SPF-Tisken. För att spela klickar man på den gröna knappen, "Spela den här tipsrundan". Foto: Per Börjesson:

Så här går promenaden som heter SPF-Tisken. De tio frågorna är utmärkta som gröna pluppar och den gula fyrkanten visar var telefonen finns. Foto: Per Börjesson: