200317 Långvandring Östra Silvberg

Vilken överraskning att få en symbolisk medalj från Folkhälsoinstitutet och en stor korg med ost, vin och frukt. Det ingick även en instruktion hur man skulle passa ihop olika ostar med olika viner - spännande. Dessutom sjöng Tord en visa med specialskriven text. Bifogad.

Stort tack till alla som bidragit och speciellt till Torsten Berg och Tord Halvarson.

Leif Åkerblom hade rekat den här vandringen före Vasaloppet, då snön föll över åkare och andra. Den snön låg kvar och var bitvis upp till en dm och ganska hård.

Det var dock ingen av de 51 vandrarna som klagade. En del valde att gå sist i ledet och fick då en upptrampad gång att gå i. Hela vandringen blev lite kortare, 7 km och tog trots snön bara 2½ timme.

Vi startade från Östra Silvbergs gruvor, som är en av Sveriges äldsta gruvor och ett schakt är 200 m djupt. Man har konstaterat att på botten av den vattenfyllda gruvan ligger åtta bilar och en båt med trailer!

Till att börja med gick vandringen på skogsbilvägar och stigar i skogen. Då är det häftigt när skogen öppnar sig och man kommer fram till något, som nästan liknar n fäbod, med bara en stuga.

Det blev ju ännu bättre när Anders Borgs berättade att han under sin uppväxt hade haft som uppgift att gå hit och räkna kvigor. Då var det ett väl inhägnat område för dessa kvigor att gå och beta på. Idag ägs stället av en kusin till Anders.

En annan av deltagarna hade varit på fest här i skogen i ungdomen, som Anders lillebror arrangerat. Hon var mer intresserad av hur inredningen inne i huset hade ändrats.
Efter ytterligare någon km blev det fika i en sluttning ner mot Silvbergssjön eller Gruvsjön, som den också kallas. Vi spred ut oss i terrängen. Det var kanske inte två meters lucka mellan alla deltagarna.

Det var åtta hundar med på den här vandringen:

På vägen tillbaka blev det lite balansgång i hjulspåren:

När vi kom tillbaka till gruvan gick vi runt på området och tittade på schakten, där det är kristallklart grönt vatten, som dock var fruset nu. Vi gick också till den gamla kyrkogården med en stor grav, ett monument och en grund för ett kapell.

Stort tack till Leif för rekognoseringen!

Nästa tisdag går vi från Stångtjärn, lite "Blå spåret" och lite "Vattnets väg till gruvan" och fikat blir på "Dansbanan" vid Djuptjärn, om vi fortfarande får vandra.

Ut i skogen skall vi gå
Textgrund : POVEL Ramel bearb Tord H

Varje tisdag i stället för att vila,
tar vi turen, till naturen.
Det kan ej göra annat än detsamma,
om vi fikar i skogen eller här!
Fick du med dej kaffe, kaffe, kaffe?
Fick du med dej grädde, grädde, grädde?
Fick du med dej kakor, kakor, kakor?
Fick du med dej semlan likaså?
Kaffe, grädde, kakor, semlatårta !

Märks att vi ska ut och "spårta" !- Nej sätt fart nu!

Ut i skogen ska vi gå!
Pjäx och keps och ränsel på!
När Mats kallat - vi ingen vila få. Ut o gå !!

Mats Hiertner