200213 Skönsång och gitarrspel på årsmötet

Omkring 160 medlemmar bänkade sig i Nybrokyrkans kyrksal den 13 februari för SPF Seniorerna Faluns årsmöte. Och de fick uppleva ett vänligt och problemfritt årsmöte. Alla förslag gick igenom, revisorerna var nöjda och styrelsen fick ansvarsfrihet.

Mötet inleddes med att vår ordförande Anders Sätterberg tittade tillbaka på 2019, som dominerats av flytten till Studenternas hus.
– Som att springa 3000 meter hinder, sade han, men vi kan höra klockan för sista varvet...

Än är alltså styrelsen inte i mål, i december levererades en gemensam strategi för Seniorernas hus, till kommunen, och där har man börjat titta på den.

Efter parentation för avlidna medlemmar kunde mötet börja.


Kören sjöng 12 vackra visor under ledning av Margareta Åberg.


Margareta Åberg ledde oss i allsång som avslutning.

Mötets höjdpunkter kom efter det att förhandlingarna var avslutade. Då steg nämligen vår egen kör upp och sjöng 12 vackra visor, bland annat Strövtåg i hembygden, Frödings dikt som Borlängebandet Mando Diao gjort odödlig. Och I Duvemåla hage ur Kristina från Duvemåla av Björn Ulvaes och Benny Andersson, och Somewhere over the rainbow ur Trollkarlen från OZ. Kören leddes som vanligt av Margareta Åberg och ackompanjerades av Mats Åberg på flygel.


Mats Åberg växlade om mellan orgel, flygel och piano under årsmötet.

En överraskning bjöds också: Gitarrikonen Per-Olof Hedlund framförde Españoleta, tillsammans med Mats Åberg på orgel, ur Fantasía para un gentilhombre av den spanske kompositören Joaquín Rodrigo. Mycket njutbart!


Per-Olof Hedlund spelade Españoleta för oss.

Mötet avslutades med kaffe och information där Gunilla Barkar berättade att projekt Aldrig ensam har kommit en bra bit på väg. Man har haft en studiecirkel i ämnet och hoppas kunna nå ut till de ensamma genom att få slå följe med hemtjänsten. Nästa torsdag, den 20 februari, ska man träffa representanter för kommunen och prata om just det.

Men försöker också få igång telefonkedjor för att nå så många som möjligt av de ensamma. Men det behövs fler män som kan ställa upp. Och man har tillsatt en kontaktperson för verksamheten, Birgitta Lindskog Morell, som kan nås på 070-469 94 92 eller abl_morell@live.se.
– Och vi hoppas få igång en grupp som träffas på fredagar under temat "Hänt i veckan", då man träffas för att prata om just det, sade Gunilla Barkar.

Irene Sturve presenterades, hon är distriktens nya ansvariga för folkhälsan, vilket inte är en ny uppgift för henne.
– Jag har arbetat med det både i Malung-Sälens kommun och i Rättvik, det handlar om meningsfull sysselsättning, trygghet och säkerhet för de gamla, sade hon.

Och medan kaffet dracks spelade Mats Åberg Für Elise av Ludwig van Beethoven på piano.


Den nya styrelsen; från vänster Holger Freij (kassör), Birgitta Wallman, Bertil Eek (vice ordförande), Karin Malmgren (sekreterare), Anders Sätterberg (ordförande), Gunilla Barkar och Herbert Carlén. Klicka här för en förteckning över alla funktionärer i föreningen.

Text och foto: Inger Söderlund