200114 Långvandring til Kapellgrund

En väderprognos som angav snöblandat regn hela förmiddagen - hur många vandrare kommer då? Från början var vi sex från Tersen, men vi blev bara tre!

Vid samlingen på Lugnetparkeringen dök det upp ca 20 personer i snöblandat regn. När vandringen startade var vi 44 personer och regnet hade slutat. Skulle vi slagit rekordet på 63 personer om väderprognosen visat solsken? Tack alla propagandaarbetare, som hjälper till med populariseringen: Bo Bävertoft, som lägger ut på hemsidan och Facebook, Margreth Lindgren, som skickar gruppmejl och Margareta Nissby, som fixar Medlemsnytt och pressen.

Tord började med att dela ut en orienteringskarta, så att de som ville kunde följa med var vi gick. Det tog oss dryga timmen att gå upp till Kapellgrund, där Bo Jansson mötte oss. Han är engagerad i Aspeboda hembygdsförening, som sköter om platsen.

Han berättade att det funnits verksamhet på stället före Gustav Vasa. Det har varit munkar och rastplats för resande. Det var en riktig vägkorsning i åtminstone fyra riktningar,:t ex Aspeboda, Vällgården och Falun. Skogen runtomkring ägs idag av en man från Aspeboda, som vill att områden skall bevaras, som det ser ut idag.

Det var frivilliga krafter som byggde vindskjulet och här kan man se verklig kvalitet i snickerierna.

En behaglig fikastund på bra bänkar eller inne i vindskjulet för de flesta. Det var bara en hund med på denna vandring:

När vi lämnat fikaplatsen, så ringde Bo till mig och sa att det låg en ryggsäck och ett koppel kvar. Det var ju inte så svårt att gissa vems det var idag, så han fick gå tillbaka efter det. Själv blev jag också fördröjd och tappade bort sällskapet, så dom fick vänta på hygget, men det blev ju en fin bild,när jag hittade på dem:

Och när dom väntade, fick dom en snapsvisa på köpet av Tord:
"Jag vill inte gå på gym och lyfta skrot
ansiktslyftningar bär också mig emot.
Lyfta blicken, lyfta frågan lyfta lönen känns okej
Men att lyfta glaset det är nog min grej"

Hunden och husse hann också ifatt oss, så alla kom lyckligt tillbaka. Vandringen blev drygt 8 km och tog nästa 3½ timme.

Nästa vecka går vi mellan Vålberg och Hackmora vid Sågmyra, om vi inte kan åka skidor.
Mats