190605 Vi hade i alla fall tur med kaffet

De flesta svenskar går in i en butik och tar ett paket kaffe, som de stoppar i varukorgen, och går ut igen efter att ha betalt kaffet och alla andra varor. Utan att fundera särskilt mycket på det.

Men sådan är inte Jan Cederqvist. Han har varit marknadschef på ICAs kafferosteri i Västerås och kan rimligen därigenom väldigt mycket om kaffe. Han besökte oss på vårens sista medlemsmöte.

5 miljarder kg kaffe (det är svårt att få ett grepp om hur mycket det verkligen är) produceras varje år, varav cirka 25% i Brasilien och 15% i Colombia. Vilket innebär att kaffe är världens näst största handelsvara efter olja.

Det är antagligen en skröna men det berättas att för tusen år sedan var det en herde i Afrika (varifrån kaffet härstammar) som vaktade sina getter. Några av dem hade svårt att lugna ner sig inför natten, de var pigga och hoppade runt. Herden undrade varför och nästa dag följde han efter dem och såg att de åt bönor från en viss buske. Tydligen var det bönorna som gjorde dem pigga. Varför även han smakade på dem ("akta tänderna!" varnade Jan).

Via Turkiet kom kaffet till Europa där det växte upp s k "kaffehus" (ska inte förväxlas med nutidens "coffe shops" i Nederländerna där det säljs cannabis) som var mycket populära och där herrar (i första hand) satt och drack kaffe, särskilt i England.

Till Sverige kom det första kaffet 1685, då importerades 1 kg enligt tullens redovisningar. Och blev även här så populärt att kaffedrickande förbjöds 1755. Förbudet gällde ända till 1810-1820 någon gång – vilket naturligtvis gynnade smuggling.

Kaffet kan bara odlas mellan vändkretsarna och på 1200-1300 meters höjd. 3 år tar det innan en nysatt planta börjar ge några bönor, sedan kan den vara produktiv i 10-20 år.

Kaffet innehåller 120 olika oljor som kan avdunsta om ett paket är öppnat, därför rekommenderade Jan att förvara öppnade paket i kylskåp.

Därefter var det meningen att en film skulle rullas igång. Det gjorde den också, vi såg bilderna – men tyvärr lyckades ingen få till något ljud. I stället kom det en hel del frågor från oss åhörare, som Jan besvarade. Vi får se om det blir en repris på filmen med ljud en annan gång.

Vi hade i alla fall tur med kaffet – för det var som vanligt gott.

Bo Bävertoft