190115 Spänning och gemyt i boulehallen


Spelet är i full gång, nu gäller det att avgöra vilket klot som kommit närmast lillen.

31 personer fyller den nyvattnade och nykrattade boulehallen den här tisdagsförmiddagen.

31 som är helt fokuserade på att spela boule, att komma så nära lillen med sina klot, som möjligt.

– Fast en del är här bara för att dricka kaffe, skojar Curt Winberg, som är ledare för boulesektionen inom SPF Seniorerna Falun.

Och kafferast blir det när två omgångar är spelade och innan dagens tredje och sista omgång drar igång. Men först ska spelet starta.

Curt Winberg delar ut lappar med siffror på, blå eller röda. Det är lottningen till lagindelningen. Numret på lappen motsvarar en av hallens åtta banor och färgen avgör vilken man ska spela med – och mot.

– Vi lottar för att alla ska få spela med alla så småningom, säger Curt Winberg.

Nu är deltagarna utspridda på hallens åtta banor, i lag om två och två, eller tre och tre med tre klot var, eller två, men alltid med totalt sex klot per lag.

Först kastar någon ut lillen, liten men färgglad, följt av kloten – och det gäller att komma så nära lillen som möjligt med kloten. När alla klot är ute på banan tar poängräkningen vid, vilket klot ligger närmast lillen? Oftast kan det avgöras med ögonen, men ibland kommer måttbanden fram.

Varje klot som ligger närmare lillen än motståndarnas klot ger en poäng. Och det lag som först kommer upp i 13 poäng vinner den omgången.

Med sina åtta banor rymmer boulehallen maximalt 48 spelare.

– Men så många har vi aldrig varit, säger Curt Winberg, vi brukar vara mellan 30 och 40, så det finns plats för fler.

– Om man är nybörjare kan man få låna klot av oss och vi instruerar, och boule går fort att lära sig.

– Ja, det här är en sport som passar alla, säger Benny Jonasson, som är sekreterare i Falu bouleklubb, och aktiv spelare i sektionen. Det är billigt och socialt, man kan sitta i rullstol och spela till och med.

Falu bouleklubb hyr hallen och låter SPF:s boulesektion vara i hallen på tisdagar, andra dagar är andra föreningar där och varje fredag är det tävling.

Den som vill spela köper ett klippkort för 300 kronor och kan spela tio gånger för det. Men betalar man 1 000 kronor kan man spela så mycket man vill.

– Sen ser vi helst att våra spelare går med i Falu bouleklubb, och betalar medlemsavgiften dit, säger Curt Winberg.


– Vi har plats för fler, säger boulesektionens ledare Curt Winberg, till vänster, och Falu Bouleklubbs sekreterare Benny Jonasson.


De kastar klot som uppvärmning, från vänster Björn Otterskog, Stig Andersson, Jan Weilander, Ulf Elgemyr, Lena Olaison, Lars Brovall och Maj-Britt Jansson.


Benny Jonasson vattnar grusplanen innan spelet drar igång.


Det är de här två det handlar om, den färgglada lillen och bouleklotet.


Har man svårt att böja sig för att hämta upp sitt klot finns det hjälpmedel. Laszlo Anda visar sin kedja med magnet i änden som fiffigt fångar klotet.

Text och foto: Inger Söderlund