181106-08 ABBA the Museum samt musikalen CHESS på Svenska Teatern i Helsingfors

Tidigt en gråmulen morgon i november lämnar 48 SPFare Falun för några dagars upplevelser och samvaro. Efter ett fikastopp på Dinners i Enköping åker vi vidare mot Stockholm och Djurgården där ett besök på ABBA The Museum väntar. Här får vi en audioguide och går runt på muséet i egen takt. Med vår audioguide kan vi lyssna till Björn, Benny, Fridas och Agnethas egna berättelser och personliga minnen från ABBAs fantastiska karriär. Utställningen visar flertalet rekonstruerade miljöer knutna till gruppen. I miljöerna visas originalföremål och interaktiva inslag erbjuds besökaren som själv får prova på exempelvis att uppträda med gruppen, sjunga i studion mm. Efter någon timme fortsätter vi till Viking Lines terminal vid Stadsgården där vårt fartyg M/S Gabriella väntar och som ska ta oss till Helsingfors.

Under kvällen äter vi en gemensam middag och därefter är kvällen fri för egna upplevelser.

Framme i Helsingfors står en fantastisk frukost uppdukad. Efter denna måltid är det dags för oss att ta plats i bussen som ska ta oss till Svenska Teatern och musikalen CHESS. Musiken är skriven av Björn och Benny och sångtexten av Tim Rice. Svenska Teaterns uppsättning av CHESS är en storslagen musikal om strategi, passion och gränser. I Maria Sids regi flyttas fokus från schackspelet till spelet mellan de verkliga människorna. En fantastisk föreställning och en fantastisk teater från 1866 då nuvarande byggnad togs i bruk. Den har dock genomgått reparationer och den senaste blev klar 2012 då även de fantastiska takmålningarna restaurerades.

Efter föreställningen var det åter dags att ta bussen tillbaka till båten där vi fick lite tid för att slappa innan det var dags för en två-rätters middag. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Efter ännu en sjöfrukost anländer vi Stockholm där vår buss väntar för att ta oss åter till Falun nöjda och belåtna efter några dagars gemenskap och upplevelser, en guldkant på tillvaron i höstrusket. Vi hade dock tur med vädret då vi under hela båtresan kunde blicka ut över ett stilla hav.

Ingalill Bergvall