180703 Ingmarsspelen med en skådis i hästväg


Avsked från Nås för resan till Jerusalem

De var 37 – män, kvinnor och barn på väg från Nås till Jerusalem. Året är 1896 och Hellgums församling ska utvandra. Vi var 21 män och kvinnor från SPF Seniorerna i Falun som kommit till Nås för att se och höra berättelsen om Ingmarssönerna.

Solen sken från en klarblå himmel och vi behövde varken hyra filt eller regnponcho, däremot tog vi tacksamt emot de solskydd som delades ut.

Spelet kan börja.

Vi får möta tre skådisar som är något i hästväg. Rebell har varit med längst, han är 27 år ung och har varit med i 22 år. Rebell är allas kelgris och inte behöver han regi, han verkar kunna både text och musik och vet precis vart och när han ska gå.

Ingmarsspelen har spelats varje sommar sedan 1959 i autentisk miljö på stranden av Västerdalälven. Det är en dramatisering av Selma Lagerlöfs bok "Jerusalem i Dalarne" som kom 1901. Boken har filmats flera gånger och i slutet på 1950-talet dramatiserar Rune Lindström texten till pjäsen Ingmarsspelen.

"Äventyren och dramatiken i Selma Lagerlöfs berömda skildring då 37 nåsbor under påtryckning av en karismatisk väckelsepredikant bestämmer sig för att lämna allt och utvandra till Jerusalem har resulterat i en mer än 50-årig sommarteater i Nås" kan man läsa i programmet.

Och Ingmarsspelen framförs på den plats där de verkliga händelserna ägde rum i slutet av 1800-talet. Och kärlekshistorien mellan Gertrud och Ingmar Ingmarsson får inget lyckligt slut, han avstår sin stora kärlek för att kunna ta över Ingmarsgården.

Två timmar bygdespel men dagen innehöll så mycket mer – en fantastiskt god lunch på Värdshuset i Dala-Floda och ett besök i den lilla, lilla hemslöjdsbutiken. En fantastisk dag tyckte vi som var med.


Karin Bökman med effektivt solskydd

Rebell laddar inför föreställningen


Gertrud och Ingmar Ingmarsson

Värdshuset i Dala-Floda

Text: Karin Bökman, foto: Maria Bjerneby Häll