180321 Summering av skidsäsongen

Detta sjätte år med skidutflykter inom SPF Seniorerna har blivit ett riktigt rekordår: 14 tillfällen, 162 starter med 41 olika skidåkare. Vi har åkt varje tisdag från 5 december, bortsett från jul och nyår. Vi har samlats kl 9 för samåkning till skidspåren. Där åker alla 1 till 1½ timme i eget tempo och det gör ju att alla kan vara med oavsett åkskicklighet. I de allra flesta fall finns det enkla korta spår att välja på. Sedan dricker alla sitt medhavda fika.

Den flitigaste deltagaren har varit Lars Tysk, 80+, som varit med 13 av de 14 tillfällena. Alla sex åren har han tillhört de allra flitigaste.


Lars Tysk till vänster tillsammans med Erik Nirs vår andre 80+.

Det har ju också varit en rekordvinter, där alla tillgängliga skidspår har varit öppna under hela vintern. Vi har mest varit i Stångtjärn och Sörskog, men också gjort utflykter: Karlsbyheden, Gyllbergen och Mora för att åka i Vasaloppsspåret. I Sörskog finns det en öppen värmestuga där vi kan sitta efteråt. I Stångtjärn hade vi problem,för vi var så många i början på säsongen och det finns bara plats för 8 i den öppna vallaboden. Vi hyrde in oss i Stångtjärnsstugan vid tre tillfällen och fick betala 300 kr för 1½ timme. Sedan ändrade kommunen minimitiden till 4 timmar och 1 200 kr i hyra,så då kunde vi inte vara där längre.

Utflykterna har varit uppskattade av deltagarna som då fått uppleva nya skidspår. Karlsbyheden har fina spår på Årberget och vi möttes av stor gästfrihet, genom att vaktmästaren kom och öppnade kafé-lokalen för vår skull. Vi donerade en summa till spårhållningen. I Gyllbergen blir det turåkning i den härliga naturen, där Borlänge kommun själva sköter spåren perfekt, åtminstone på vardagarna för oss pensionärer.

Dagsutflykten till Mora, där man fick välja att åka tre mil från Oxberg eller två från Hökberg, blev också riktigt lyckad. Alla åkte i sitt eget tempo och dagen avslutades med en gemensam sen lunch på Kina Thai.


Ola Hedlund vid starten från Oxberg.

Utöver de allmänna utflykterna hade vi ett lag i StafettVasan, som genomförde loppet på goda 7:13. Detta var fjärde året med ett lag i StafettVasan från SPF Seniorerna i Falun.


Här väntar Kristina Holmberg på att få starta tredje sträckan från Evertsberg. ​

Säsongen avslutade med en utflykt till Sörskog tisdag 20 mars. Då var vi 10 skidåkare i strålande solsken, men blåsten hade orsakat en del skräp i spåren.

Dagens, 21 mars, avslutade jag säsongen med en längre tur i Gyllbergen med Ziri. Jag blev ensam - jag hade väl skrämts med längd och backar?

Den här gången fortsatte vi från Dragbergsstugan till Prästbodarna.

Det var kanonfina, skräpfria spår hela vägen. När jag startade visade biltermometern +2 och när jag åkte hem +5, men snön kändes ändå inte blöt. Det hade ju varit ordentligt kallt natten innan.

Från Prästbodarna åkte jag som förste man i helt nydragna spår och då mötte jag spårarna med tre skotrar som rev upp och gjorde nya spår igen.

Mellan Dragbergsstuga och Prästbodarna var det en del tuffa backar, medan från Prästbodarna tillbaka till parkeringen vid Gylle fäbod var backarna ganska beskedliga. ​ ​Här går det säkert att fortsätta åka ett tag till, men man ska nog vara ute tidigt på morgonen för att få fina förhållanden. ​

För min del är dock skidsäsongen slut, då jag åker till Västerås på fredag och blir borta i två veckor.

Jag tackar er alla som varit med för den här säsongen. Om inget oförutsett inträffar, så återkommer jag i november med nya långvandringar.

Ha en skön sommar

Mats Hiertner