180220 Skidåkning i Fädrens spår

Vi blev tio personer som samlades vid PREEM-macken kl 8 på morgonen för att åka till Mora och åka i Vasaloppsspåret. Vi packade ihop oss i tre bilar och räknade med att kunna få in alla med skidor i två bilar från Mora och det gick bra.

Väderrapporten hade lovat 7-8 grader hela vägen från Falun till Oxberg. Men va fel dom hade! På vägen ner mot Rättvik visade termometern -18 grader! När vi kom upp till Oxberg så hade det mildrats till -8, så det blev en skön tur för oss.

Efter lite eget fika i badhuset i Mora så åkte vi till Hökberg och släppte av Lisa och Eva som ville åka 18 km.

Vi andra startade från Oxberg kl tjugo i elva. Jag kunde konstatera att det var samma tid som vi startat därifrån förra året. Sedan visade det sig att jag hade samma tid till Mora också som förra året!

Gustav, Kerstin, Bo, Calle och Calles son Emil stack snabbt från platsen, medan Ola och broder Bengt inte hade lika bråttom utan kunde fångas på foton:

​"Nästa kontroll Hökberg 9 km" var vårt nästa mål.

På vägen stötte vi på Kerstin:

Ola och jag hade sällskap till Eldris. Där orkade jag inte hänga med hans stakning längre. Men han har "fusktränat" på Actic och t o m fått instruktion på stakning, så jag är inte alltför missnöjd.

Vi kom alla i mål till badhuset, även med en del krokvägar. Eva åkte in till Hemus och tittade på omklädningsrummen där, som var öppna. Det kan vara ett alternativ till ett annat år. Kerstin missade badhuset och åkte in till Mora och vände.

Calle och Emil tyckte det var lite kort med 28 km, så dom vände mot Sälen igen för att åka lite längre. Jag kom till badhuset samtidigt som Emil:

Pappa Calle, 65, är fortfarande starkare än Emil,32. Emil trodde att det tar nog 10 år till innan han kan åka ifrån pappa. ​

Sedan var det dags att hämta bilarna i Oxberg och det tog nästan en timme. De snabba flickorna tyckte att det var lite lång tid. "I dagens samhälle är det sällsynt att bara sitta och vänta". Vi får se om det inte finns någon som vill se spåret från en annan vinkel och åka baklänges i spåret nästa år.

Avslutningen blev en buffé på Kina Thai, liksom förra året. Perfekt för hungriga skidåkare.

Stafett-laget ser bra ut nu: Ola på första sträckan, Bo på andra, Kristina på tredje, Mats Isberg på fjärde och själv åker jag sista och får alla ovationerna i mål. Mats I var förkyld idag, men vi fick två reserver: Gustav och Kerstin.

Laget med reserver och eventuell chaufför träffas på Tersen tisdag 27 kl 18 för fika och logistik.

​Tack för en härlig dag

Mats Hiertner