170420 Om KOL – Hälsoföreläsning den 20 april

Om drygt tio år kommer KOL att vara den tredje vanligaste sjukdomen i världen, enligt WHO, Världshälsoorganisationen.

Sluta rök var budskapet när Margareta Emtner, sjukgymnast och professor i fysiologi vid Uppsala Universitet gästade SPF i Falun för att prata om KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, eller enkelt uttryckt "det blir trångt i luftrören".

Margareta Emtner har arbetat i många år med patienter med KOL och hon konstaterar att rökning oftast är orsaken till sjukdomen, men även den som jobbat med asbest kan drabbas. Idag räknar man med att 15 procent av Sveriges befolkning över 40 år, har KOL. Det skulle betyda mellan 400 000 och 700 000 personer.

Enligt Margareta Emtner kostar sjukdomen samhället 14 miljarder kronor varje år, men det var först för cirka tjugo år sedan som vi började veta mer om KOL.

Sjukdomen går inte tillbaka, men den sänkta lungfunktionen kan förebyggas och behandlas gynnsamt. Det är ovanligt att personer under 40 drabbas, helt enkelt för att man inte hunnit röka så mycket då.

Margareta Emtner kommer hela tiden tillbaka till detta med rökningen men påpekar också vikten av att röra på sig. Många som fått diagnosen KOL rör för lite på sig, ofta för att man fort blir andfådd.

De första symtomen brukar vara hosta och andfåddhet, men den som fått diagnosen KOL riskerar också att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck. Och enligt Emtner lever KOL-patienter i snitt åtta år kortare tid än den som inte drabbats. Man räknar med att cirka 25 procent av rökarna över 60 år har KOL och närmare 50 procent av rökarna över 75 år.

Så, sluta rök och rör på er mer, avslutar Margareta Emtner.

Karin Bökman