151215 Långvandring på Bondberget

Ett sagolikt väder för en långvandring med utsikter - solsken och 8 grader kallt. Det gällde att ha lagom med kläder på sig och det verkade fungera för de flesta. Vi var 19 personer på denna vandring, trots att vi saknade flera trogna. Vi hade två lokalguider med oss i gänget. Gertrud som bor vid Gassarvet sedan 12 år tillbaka och Gerd som är uppvuxen på 50-talet nere vid järnvägsstationen, strax norr om Bergsgården.

Vi startade i Bergsgården, förbi Lindsberg, upp på Bondberget och ner via Norlingberg och Gassarvet. Lindsberg är idag ett kollektivboende och vandrarhem. Det var länge ett ålderdomshem och har stått tomt under långa tider.

Här är vi vid "Ödehuset" strax intill toppen på Bondberget. Här hade vi vår fikapaus. Den kanske blev lite kortare än vanligt i kylan.

Strax intill Norlingberg var målet för backtävlingar med motorcyklar på 30- och 50 -talet. Gerd kom väl ihåg dessa tävlingar och att man kunde köpa tablettaskar uppe vid målet - en stor sak på den tiden. Gassarvet har ju mycket historia med norska flyktingar på 40-talet. Pappan till nuvarande ägaren Jan Pedersens kom hit som flykting och blev kvar. Semesterställe för Bergslagets tjänstemän på 50-talet. Härbärge för ryska skidlandslaget på vintrarna.

Vi hade många fina utsikter på denna vandring. Här står vi och ser Varpan och Falun.

Tack och lov för kalhyggen!

Vi passerade ett hygge på vägen upp med ett antal höga stubbar, som gav anledning till en lektion av Tord. Stubbarna är lämnade för att de skall stå och ruttna och ge livsrum åt småkryp som trivs i sådan miljö. En miljö som är än mer nödvändig för mångfalden är våtområden, så där lämnas en skogsdunge runt dessa.

Vi tog tre timmar på oss att vandra 9,3 km idag.

Jag måste dela med mig av den här bilden också. Kolla längden på skuggorna - vi är nära midvintersolståndet nu. Bilden togs kl 10.

Nästa tisdag 22 december så leder Thomas Kirkegaard en 8 km vandring på Jungfruberget om det inte är 2 dm snö. Samling som vanligt kl 9:00 parkeringen vid ishallen.

Själv återkommer jag till den 12 januari - tack för i år.

Mats

PS

Ni som har problem med storleken på mina mail: Det kanske är dags att byta mail-leverantör. Jag använder 1,3 GB av 15 GB tillgängliga i gmail och där ligger alla mina mejl tre år tillbaka. Jag säger inte att ni skall använda gmail - det finns säkert andra som också är bra.

DS

Vill ni vara med på utflykterna, skicka en anmälan via e-post till mats.hiertner@gmail.com. All information inför utflykterna skickas som e-post.