150525 Bernina Express med Bodensjön och Schwarzwald

Klicka här för fler bilder.

Först vill jag tacka Ingalill Bergvall, vår eminente busschaufför Per-Olof Tranberg, vår allvetande guide Yvonne Staf och vädret för en lyckad 405 mils bussresa genom Sverige, Tyskland, Österrike, Lichtenstein, Schweiz och Italien.

Dag 1 var en transportsträcka från Falun till Trelleborg där vi hämtade upp ytterligare 3 deltagare efter vägen till totalt 45 stycken. Efter en färjemiddag med bl.a. rikligt med vit sparris sov vi över till Travemünde.

Dag 2 fick vi en god överblick av Lüneburgheden innan det var dax för en sightseeingtur i Würtzburg vid floden Main. Per-Olof var inte tillräckligt uppmärksam så plötsligt stod bussen framför en tunnel med för låg takhöjd. Här fick Per-Olof visa sin skicklighet genom att backa bussen ca 400 m mot trafiken utan missöden.

I Würtzburg fick vi se fina gamla byggnader och broar samt båttrafiken på Main.

Dag 3 fortsatte vi resan söderut med första stoppet i den medeltida staden Rothenburg ob der Tauber med ringmur och trånga små gränder. Här höll vi på att missa en av våra deltagare, men med hjälp av den moderna tekniken - mobiltelefon - löste vi problemet.

Därefter styrde vi kosan mot den mysiga östaden Lindau vid Bodensjön där vi lunchade och njöt av det fina vädret. I hamnen fanns det en vit staty som blev levande när en peng hamnade i hans hatt. Passagerartrafiken med båtar var livlig i hamnen.

Sedan var det dax att lämna Tyskland och ta oss till Österrike och den lilla staden Feldkirch där vi skulle bo i 3 nätter.

Dag 4 stod Schweiz på schemat. När vi satt oss i bussen frågade Yvonne om alla hade passen med sig eftersom schweizarna ibland kunde vara petnoga. Schviss var bussen halvtom när flera resenärer rusade tillbaka till hotellet för att ta rätt på sina pass. När alla var försedda med sina pass åkte vi till Sankt Gallen en mysig stad med anor från 600-talet och där vår avsatte kung Gustav den IV Adolf dog 1837. Efter en rundvandring i den gamla staden och en mycket dyr lunch - schweizerfrancen vs svenska kronan är inte förmånlig - for vi vidare till osttillverkaren Appenzell där vi efter att ha lärt oss allt om osttillverkning fick smaka av deras ostar. När vi vände tillbaka till Österrike åkte vi genom orten Gais vilket fick mitt göteborgshjärta att slå lite extra fort - att exallsvenska GAIS fått en ort uppkallat efter sig i Schweiz är inte dåligt....eller???

Kvällen avlutades med middag på slottet Schattenburg. Där bjöds på en megastor wienerschnitzel - slottets specialitet - som bara tre fullvuxna karlar lyckades sätta i sig. Vi andra som bara lyckades sätta i oss halva schnitzeln tyckte det var slöseri med maten.

Dag 5 satt vi i bussen redan kl 0700 för nu var vi framme vid resans höjdpunkt Bernina Expressen mellan Chur i Schweiz till Tirano i Italien. Nu fick vi åka tåg i egen vagn i fyra timmar på slingrande spår i ett solig, varmt och vackert alplandskap. Efter lunch i Tirano kom Per-Olof och hämtade oss med bussen och ännu engång upp genom alplandskapet och denna gång genom Julierpasset och St Moritz. När vi kom fram till hotellet började det regna.

Kvällen avslutades med en buffé och en väl avvägd folkdansdansuppvisning i tre akter.

Dag 6 började med en kaotisk frukost där vi och en busslast till samtidigt fyllde en för liten matsal som dessutom saknade ett logistiskt tänk vilket förvirrade många av oss men alla fick frukost men kanske inte med det innehåll man tänkt sig från början.

0830 startade återfärden från Feldkirch till Rüdesheim via Schwarzwald och en lunchpaus i den mysiga medeltidsstaden Gengenbach. På åkrarna såg vi ett antal storkar utan vidhängande baby. Därefter åkte vi vidare till Bingen där vi tog färjan över Rhen till Rüdesheim. I Rüdesheim tog många tillfället i akt att avsmaka goda viner runt om i staden.

Dag 7 började med ett tråkigt besked att en av deltagarna fått hälsoproblem och låg på lasarettet och skulle vara kvar där t.v.

Resan mellan Rüdesheim och Travemünde bjöd på en överraskning då vi pga 'stau' fick åka genom Hamburg och se lite av staden. Men vår önskan om ett litet stopp vid Reperbahn lyssnade inte Per-Olof på utan vi fick nöja oss med en vägkrog utanför Hamburg. I Travemünde fick vi deltagare möjlighet att fylla på våra förråd av goda drycker till ett förmånligt pris. Därefter var det dax för middag på färjan över till Trelleborg.

Dag 8 blev en omvänd repris av dag 1 och runt kl 19 var vi åter i Falun.

Min sammanfattning av resan var att vi fick se och uppleva mycket trevligt men oxå att vi åkte väldigt mycket buss.

Vid tangentbordet Sven-Christer Kihlén Vid kamerorna Anna Kihlén, Jan Gauffin och Ingalill Bergvall.