140917 Resan till Georgien

SPF Falubygden fick vid septembers månadsmöte vara med på en resa till Georgien - i ord och bild. Lennart och Britt Mari Ekman har nyligen besökt det kaukasiska landet och berättade nu om sin resa.

Georgien har en lång och omväxlande historia och en händelserik nutid. Subtropisk växtlighet finns vid svartahavskusten, mot öster in i landet är det inlandsklimat och djärva bergstoppar. Ortodoxa kyrkor, kloster och kapell ser man överallt. S:t Georg är landets skyddspatron.

Georgiens vinodling har en lång historia, enligt legenden planterades vinet av Noahs barnbarn. Lennart berättade också legenden om Jason och Medea och det gyllene skinnet, detta hämtades dramatiskt från Georgien till Grekland.

Georgien ligger vid den gamla sidenvägen. Turkar, perser, araber, mongoler, senast ryssar har regerat landet i perioder, men Georgien har behållit sin kultur och sitt sydkaukasiska språk, sitt särskilda alfabet. Landet räknas till Europa och har medlemskap i Europarådet.

Britt Mari och Lennart tyckte att landet var mycket väl värt att besöka. Det är öppet för turister. En mycket speciell upplevelse kan det vara att besöka Stalinmuseet i hans födelsestad Gori.

Vid borden på Kyrktorget gavs föreningsinformation och serverades kaffe med bröd.

Klicka här för fler bilder.

Text: Gustaf Lagerby, bilder: Britt Mari och Lennart Ekman, Internet.