140321 Jesus Christ Superstar - i Göransson Arena

Våren 2014 har varit opålitlig med en del bakslag. Men nu var det vårdagjämning 20 mars kl 17.57 enligt väderexperterna. Det visade sig bli en strålande solig första vårdag den 21 mars då 50 SPF-pensionärer for med buss till den storslagna Göransson Arena i Sandviken, flerdubbelt större än Globen i Stockholm.

Väl framme i god tid fick vi avnjuta en väl tilltagen 2-rätters meny i restaurangen. Därefter började föreställningen, som är en rock-opera. Den är skapad av de berömda Sir Tim Rice (text) och Sir Andrew Lloyd-Webber (musik) och som sedan översatts och anpassats till svenska av Ola Salo som också är huvudperson i operan. Med regissören Ronny Danielsson är det en imponerande och medryckande modern beskrivning av Jesu sista 7 dagar i livet från Getsemane, den sista måltiden, Judas svek och angiveri, Judaskyssen, Judas självmord, fängslandet av Jesus, det blodiga pryglandet, törnekronan och slutligen uppspikandet på korset. Allt var skickligt ackompanjerat och illustrerat med medryckande hårdrockiga sånger.

Fina insatser gjordes förutom av Ola Salo, en gudabenådad sångare, även av en rad kända medaktörer, bland dem falubördige Janne Åström som domaren Kajafas. Som Maria agerade Gunilla Backman. Peter Johansson var Judas Iskariot. Som publik blev man helt berörd och i vissa avsnitt var det knäpptyst i salongen.

Efteråt belönades ensemblen med stående ovationer både för skådespelarna och för den skickliga 14-manna-orkestern. Det var en nöjd skara som efter "busskaffe" återvände till Falun framemot natten. Vi vill tacka särskilt Ingalill och Hasse samt bussförare Benny Gunnars, Siljans Buss, för en fin och tankeväckande vårutflykt.

Text Hans Nilsson, foto Ingalill Bergvall