131127 Besök på Backåkersgården

Erik Johansson var Backåkersbonden som i 54 år skrev i sin dagbok åren 1861-1914. Han skrev om husförhör, när den första negern skulle visas upp i Garpenberg och bondetåget 1914 men också om det dagliga livet på gården. Ibland skrev han på tyska, som han lärt sig vid Falu läroverk så att ingen annan skulle kunna förstå. Då skrev han om misshälligheter med hustrun eller föräldrarna eller olovliga herdestunder i stora salongen. Han hade tänkt sig att bli präst men hade förmodligen inte råd att fullfölja studierna trots att han enligt John Svenskes forskning hade toppbetyg. Själv nämner han ingenting om detta i sin dagbok. Han avråder dock bestämt från att bo mer än två generationer tillsammans!

John Svenske har ett fritidshus i Garpenberg, varifrån hans hustru kommer. Tack vare Backåkersbondens sonson Johan fick han ta del av boken, som han började med att skriva av! Han har sedan gett ut inte mindre än fem böcker på totalt två tusen sidor om varför man skriver dagbok i 54 år och om vad? Han disputerade även på detta ämne 1993.

Vi var drygt 25 SPF-are, som på Britsarvsgården njöt av en inspirerande presentation och ställde många frågor. Flera funderade allvarligt på att själva fatta pennan för att kunna lämna över något skrivet till barn och barnbarn!

För Kulturkommittén, Bodil Skogberg