Kroatien och Bosnien-Herzegovina 1

Dimman låg kring Falun 21 september när bussen med 36 SPF:are avreste till Arlanda. Där väntade ett plan från Norwegian som sedan flög oss direkt till Sarajevo. På flygplatsen mötte oss vår guide Zlatko Papac och den buss som skulle komma att vara med oss hela tiden på resan. Hela veckan strålade solen från klar himmel och både inlandsklimatet kring Sarajevo och medelhavsklimatet vid Adriatiska kusten visade sina bästa sidor.

Balkanhalvön, f.d. Jugoslavien, har en mycket omväxlande historia. Kulturella, religiösa och etniska intressen har orsakat många stora och små konflikter ända fram till våra dagar. Vår utmärkte guide Zlatko Papac kommer från BosnienHerzegovina och bodde flera år i Sverige efter kriget. Han kunde under resan berätta mycket kunnigt och personligt om ländernas historia och nutid.

Vår första inkvartering blev hotell Bristol i den gamla staden Mostar, centralort i provinsen Herzegovina. Från hotellet hade vi god utsikt mot floden Neretva, den flod som vi skulle komma att följa i fortsättningen. Stadsvandringen i Mostar blev en stor upplevelse med framför allt Stari Most, den medeltida bron över floden Neretva, byggd under den osmanska tiden. Den är nu ett världsarv. Under balkankriget sprängdes den men har nu återuppstått. På broräcket stod en man som erbjöd sig hoppa mot betalning. Lunchen åts med fin utsikt överbron. I staden finns många hus och kvarter förstörda under kriget.

Inte långt ifrån den gamla staden Stolac, Zatkos hemstad, besökte vi en viktig muslimsk pilgrimsplats, klostret Blagajska Tekia beläget tätt invid en brant klippa och en flod.

Det breda vattenfallet Kravice kunde vi beskåda från en utsikt nere i en ravin. Ett vackert serbiskt­ortodoxt kloster och kyrka, Zitomislici monastir besökte vi.

Granatäpplen lyste röda i fruktträden Den gamla staden Pocitelj, knutpunkt för handelsvägar i södra Herzegovina, klättrar brant upp med kullerstensatta gator. Härlig utsikt över landskapet. Från den högt belägna borgen kan man se vem som nalkas staden.

Den lilla staden Medugorje har en särskild historia. 1981 skall Jungfru Maria ha uppenbarat sig för sex barn som därefter kunde förmedla budskap från den heliga jungfrun. Staden är nu en ofta besökt katolsk pilgrimsort och växer alltmer. Restaurangen i Udovice började som en lokal grannsamverkan under kriget och bjuder nu på egenproducerade produkter, grappa, grillat lamm, bröd, grönsaker. Där åt vi en god måltid.

På färden genom Popovodalen österut stannade vi vid en samling stenar med inristningar från tidig ålder och fortsatte sedan genom Stolac, vår guides hemby. På kvällen åt vi middag i en högt belägen restaurang av lantlig blockhustyp där värden var en känd f.d. basketspelare.

Stadsvandringen i den serbiska staden Trebinje avslutades på en höjd med ortodox kyrka och vacker utsikt.

Nu passerade vi gränsen mellan Herzegovina och Kroatien med två passkontroller på väg mot Dubrovnik. Det är ännu bara Kroatien som blivit EU­medlem.

Adriatiska kusten är djärv och består av branta kalkstensklippor ovanför strandplatåns bebyggelse. Där finns historiska minnen från grekisk, romersk, bysantinsk och nyare tid. Vägarna slingrar sig längs branterna. Och vi besökte flera intressanta städer.

Den gamla handelsstaden Dubrovnik vid Adriatiska havet har tävlat med Venedig i betydelse. Staden är ett världsarv och har länge klarat sig under krig och ofärd genom "pengar, diplomati och list", men den skadades svårt under senaste balkankriget. Kring den befästa gamla staden går den kända ringmuren. Flera i sällskapet gjorde den vackra men mödosamma promenaden på muren runt staden. Mängder av turister besökte staden samtidigt med oss

Invid vårt hotell i turistorten Makarska vid havet kunde vi bada i klart grönt vatten två eftermiddagar efter utflykterna.

Båtfärd till Brac, en av kustens många öar. På ön promenad till bl.a. en kyrka och lunch med färsk makrill. På ön har sedan gammalt brutits vit marmor som nu pryder hus över hala världen, bl.a. Vita huset.

En kväll besökte vi en högt belägen restaurang där en lokal trio spelade och sjöng traditionell dalmatisk musik.

Trogirs gamla stad står också på UNESCO:s världsarvslista med bl.a. en ringmur.

Split är centrum i Dalmatien. Den största sevärdheten vid stadsvandringen var den romerska kejsaren Diocletianus palats, en hel stad i sig.

Återfärden norrut till Sarajevo gick genom floden Neretvas dalgång kantad av branta höjder. I deltalandskapet gjorde vi kanalfärd på båt till en plantage där vi kunde plocka mandariner från träden. Det blev många påsar.

Ett starkt minne från resan blev sista dagens stadsvandring i Sarajevo, den centrala staden i Bosnien­Herzegovina, en plats där handelsvägar korsats. Den var värd för 1984 års olympiska vinterspel. Bl.a. hade Gunde Svan stora framgångar där. Staden fick under balkankriget 1992­96 stå ut med fyra års belägring, omringad av serbiska trupper som sköt från de omgivande bergen. Fortfarande finns spår kvar av förödelsen. Vi besökte tunneln där invånarna lyckades få in förnödenheter för att
kunna överleva belägringen. Den grävdes i hemlighet under den av FN fredade flygplatsen förbi de belägrande trupperna. Zlatko skildrade engagerat hur viktigt det är att man äntligen försonas inom länderna på Balkanhalvön. Vi besökte platsen där "skotten i Sarajevo" avlossades mot ärkehertig Franz Ferdinand vilket startade Första världskriget.

Vi kunde summera en mycket intressant och trevlig resa med ett omväxlande program med ländernas historia, kultur, mat, umgänge, litet bad och avslappning, Våra gemensamma måltider under resan åts på intressanta restauranger med lokal färg och var en viktig del av vår upplevelse av landet. Och vi hade många tillfällen till trevligt umgänge inom gruppen.

Den som på ett utmärkt sätt höll ihop sällskapet och stod för praktiska detaljer var Resekommitténs Inga Lill Bergvall.

Text: Gustaf Lagerby
Bilder: Inga Lill Bergvall, Kjell Furugård, Gustaf Lagerby och Paul Sundbrandt.

Det finns ca 300 bilder från resan och de är grupperade i album efter besökta platser. Avslutningsvis lite bilder på resedeltagare. Klicka på nedanstående länkar för att komma till respektive album.

Bilder från