130911 Rolf Lithén berättar radiominnen

Septembers månadsmöte i SPF Falubyden betyder att höstsäsongen startat. Faluprofilen Rolf Lithén berättade för ett trettiotal närvarande radiominnen. Rolf har personligen kunnat följa "farbror Sven" Jerring i hans arbete med Barnens Brevlåda i många år, ett mycket uppskattat barnprogram som framför allt uppmärksammade sjuka och handikappade barn.

Vi fick ta del av minnen och episoder, illustrerade med ljudupptagningar från radion. Sven Jerring, radions förste "hallåman", gjorde många klassiska reportage från idrott, program om rikshändelser, officiella intervjuer och sociala reportage. Vi fick höra Hitler inviga Berlinolympiaden, Delsbostintan berätta en historia, Busk Margit Jonsson i Barnens brevlåda och mycket annat, händelser och personer som väcker minnen. Första "hallåkvinnan" i radio möttes av en folkstorm, "det passar sig inte att kvinnan är nyhetsuppläsare". Men det var länge sedan.

Mötet inledes av Karin Michols med några pålysningar och Erich Colberg som efterlyste intresse för att ta uppdrag i föreningen.

Gustaf Lagerby