130316 Rainman på Rival i Stockholm

Falubygdens SPF förening gjorde den 16 mars 2013 en lyckad lördagsutflykt med buss till Stockholm där brunch serverades på Mosebacke restaurang varefter följde huvudattraktionen, teaterföreställningen Rainman på teatern Rival.

Om RainMan: Detta är en mångbottnad och intressant pjäs dels pga den bakomliggande sanna historien, dels tack vare det utomordentliga sceniska framförandet av teaterstycket.

Huvudpersonen är förståndshandikappad men har en ovanlig minnesförmåga som visade sig tidigt och via ett TV-program upptäcktes Kim Peek av en manusförfattare som sedan låg bakom både filmen Rainman och teaterföreställningar. Filmen blev en succe med Dustin Hoffman som Rainman och den fick fyra Oscar för bästa film, skådespeleri, manus och regi. Peek var född 1951 och levde till 2009 då han dog i en hjärtattack.

Det torde inte ha varit någon lätt uppgift för Robert Gustafsson att gestalta den verklige "Rainman" på scen – även med Dustin Hoffman som hyllad förebild. För oss var det mycket spännande att få uppleva skådespeleriet framför allt av Robert Gustafsson – som många av oss uppfattat som en skämtare och lustspelsaktör – men som här visade en enorm och gedigen kunnighet, en karaktärsskådespelare som helt gick in i rollen – man upplevde att han var Rainman (han kunde inte uttala sitt namn Raymond). Vi kunde skratta åt dråpligheterna och gråta av medkänsla vid hans tillkortakommanden. Jonas Karlsson utgjorde ett utmärkt komplement till huvudpersonen och man upplevde hur han förändrades "i hjärtat" vid samvaron med sin nyfunne bror.

Själva handlingen är att den kaxige brodern Charlie får veta att fadern dött men han gick miste om ett jättearv som i stället gick till hans dittills okände förståndshandikappade bror Raymond. För att komma över pengarna kidnappar han sin nyfunne bror för att kunna lura till sig arvet. De gör en resa genom USA och hamnar i speleldoradot las Vegas där sifferexperten Rainman vinner massor med pengar - som de dock får återlämna när "sifferfusket" uppdagas.

Den största behållningen av deras långa resa var inte pengar utan vetskapen att den sturske affärsmannen nu fått en bror som han kom att älska.

Hans Nilsson