121010 Läkemedel på oktobers månadsmöte


Bild: Björn O Henriksson

Stå på dig! Det är du som vet bäst hur du mår! Ta ingenting för givet! Be din läkare att göra en läkemedelsgenomgång!

Med de här käcka råden till den medvetna sjukvårdskonsumenten slutade Cecilia Lundberg sitt mycket intressanta föredrag om läkemedel för äldre. Cecilia är sjuksköterska i Örebro kommun. Hon arbetar med säkerhetsfrågor kring läkemedel.

Bakgrunden är problem med läkemedel till framför allt "multisjuka" personer åttio år och däröver, äldre som har många mediciner samtidigt.

Alltför många har alltför många tabletter från alltför många läkare. Det här måste sjukvården – och patienterna själva – göra något åt. SPF och PRO har varit pådrivande i de här frågorna.

Vi kan behandla så många sjukdomar och lindra så många symtom att sjukvården i välvilja obetänksamt och med dålig samordning fyller på läkemedelslistorna utan att uppmärksamma om medlen blir för många, ges i för höga doser. De kanske motverkar varandra. De kanske inte behövs längre. Cecilia berättar att ca 30 % av äldres akutbesök till sjukvården är läkemedelsrelaterade, beror på överdoser, biverkningar.

När vi blir gamla blir kroppen alltmer känslig för läkemedel. Liten dos kan ge stor effekt. Hjärnan, njurarna, hjärt-kärlsystemet, mag-tarmkanalen reagerar annorlunda.

Vera 79 år hade 32 tabletter dagligen och mådde mycket dåligt, men blev snabbt bättre efter drastiskt minskat antal tabletter. Läkaren måste ta ansvaret och regelbundet se över läkemedlen.

Det är viktigt att skilja mellan "behandlande" läkemedel och sådana som bara lindrar symtomen. Patienten vill bli fri från sina besvär, läkaren vill båda bota och lindra och har ansvaret för att rätt avväga behandlingen. Det kan bli förvirrande när patienten möter många läkare. Många tabletter kan bli kvar i onödan och ställa till besvär och göra det svårt att tolka symtombilden rätt. Nyttan av en behandling ska överväga nackdelarna.

Vi kan reagera mycket olika på läkemedel. Vissa personer är mycket känsliga och "tål inte mediciner". Det måste särskilt uppmärksammas så att nödvändig medicin ges i rätt dos. Viktigt att dokumentera vad man gjort . Det är också viktigt att äldre får bra kost i tillräcklig mängd och motion efter förmåga.

Månadsmötet blev mycket välbesökt. Det inleddes med att Kerstin Söderbaum presenterade program från vår nya kulturkommitté. Dalateaterns Mats Höjer presenterade höstens program. Resekommittén berättade om dagsläget för bokning av resor.

Text: Gustaf Lagerby Bild: Björn O Henriksson