120820 "Hur kunde detta hända?"

Klicka här för bilder.

Vi tog flyget till Budapest som består av Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. Efter en övernattning väntade en guidad tur. Vi såg bl a Hjältarnas torg med Milleniummonumentet och stadsparken på pestsidan. På budasidan besökte vi bl a Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen. Vi hann även med en tur upp på Gellértberget för att titta på den magnifika utsikten över både Buda och Pest och inte minst över det vackra Parla-mentet samt floden Donau, vilken får en att tänka på "An der schönen blauen Donau", dock inte så blå men vacker ändå.

Vår vistelse i Budapest avslutades med en fantastisk lunch innan vår buss styrde genom Slovakien mot Polen. Vi färdades över Tatrabergen, ett vackert bergslandskap och anlände till Krakow på kvällen.

I Krakow guidades vi genom det gamla judiska området Kazimierz och besökte Remuh, en synagoga med en judisk begravningsplats. Guidningen fortsatte vid gamla stan där vi promenerade runt slottet Wawel och dess katedral innan vi fortsatte mot Rynek Glowny som är ett av Europas största torg och krakowbornas naturliga samlingsplats. Mitt på torget finns en stor byggnad, Sukiennice ("klädhallarna"), vilken tillsammans med Mariakyrkan och Wawel är Krakows främsta landmärken. Krakow har tusentals historiska sevärdheter, ett hundratal kyrkor och förnämliga konstsamlingar men vi hann inte med att besöka mer än en liten bråkdel av dessa.

På torsdagen var det dags att besöka koncentrationslägren Auschwitz I och II-Birkenau. Auschwitz, är det allmänna namnet på den grupp koncentrations-, arbets- och utrotningsläger som byggdes av tyskarna under andra värdskriget och som är belägna utanför staden Oswiecim i södra Polen. Auschwitz var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger. Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Även om Auschwitz varken var det enda (eller det första) nazikoncentrationslägret, har det blivit en symbol för terror, folkmord och förintelsen i det globala medvetandet.

Vid ingången till Auschwitz I finns den berömda skylten "Arbeit macht frei" (arbete skapar frihet) uppsatt. Skylten är dock numera en kopia då originalet stals och delades i tre delar. En svensk åtalades för stölden och dömdes till 32 månaders fängelse.

I Auschwitz I finns tvåvåningskaserner, så kallade block. I ett av blocken kan man se t ex hår som visas i en enorm glasmonter. Håret är taget från kvinnliga fångar och skulle användas i madrasser och i tillverkningen av grov väv. I andra montrar kan man se enorma mängder av skor, resväskor, glasögon mm som tagits från de som dödades i gaskamrarna. Allt som fångarna hade med sig till lägret togs ifrån dem för att senare sorteras och magasineras.

Lägret byggdes ständigt ut och när det var som störst bestod det av tre delar: Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau och Auschwitz III-Monowitz. Platsen togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1979.

Från 1942 och framåt blev lägret skådeplatsen för ett av de största massmorden i mänsklighetens historia, Majoriteten av de judiska män, kvinnor och barn som deporterades från sina hem över hela det tyskockuperade Europa till Auschwitz sändes genast vid ankomsten mot sin död i Birkenaus gaskamrar. Kropparna brändes därefter i ugnar i krematoriet.
I Birkenau som ligger ca 3 kilometer från Auschwitz I kan man fortfarande se huvudingången, järnvägsspåren och "perrongen" och många av de gamla barackerna. Området är enormt. Man kan också se byggnaderna där de nya fångarna rakades och fick sina "nya" kläder, ruinerna efter fem gaskamrar, vattenfyllda gravar där askan efter tusentals människor dumpades.

I och med att de flesta judar som anlände till lägret inte hann bli registrerade innan de fördes till gaskamrarna vet man inte det exakta antalet människor som mördades här. Historiker och forskare uppskattar dock antalet till ca 1,1 miljoner människor som fick sätta livet till bara i Auschwitz och Birkenau. Nittio procent av dem var judar. De övriga var polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och personer av annan nationalitet.

Efter en dag i dessa koncentrationsläger ställer man sig frågan "Hur kunde detta hända?"

Under fredagen besökte vi saltgruvan i Wieliczka. Även denna upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Gruvan är över 700 år gammal och innehåller gångar, kamrar, saltsjöar mm och är upp till 327 meter djup och har nio nivåer, som turist kan man besöka tre av dessa. Unikt med denna saltgruva är alla underjordiska floder, saltskulpturer, kammare, salar, kapell, altare mm. På ca 130 meters djup finns det till och med en liten stad med restaurang, post, bio, museum, souvenirshops mm.

Lördagen spenderade vi i Krakow med bl a ett besök på Wedel Chocolate Lounge för en kaffe och chokladtårta. Vi kunde även handla utsökt choklad med oss hem. På eftermiddagen var det dags för bussen att köra oss till flyget.

Hemma igen, efter en mycket varm (ca 35 grader), intensiv och intressant vecka.

Vår egen reseledare Gunnar Trued bidrog mycket till att allt fungerade bra. Alla deltagare bidrog också till den trevliga stämningen. Kanske håller ni med mig om att resan innehöll det mesta, både känslan av hopplöshet inför människans ondska men även stunder av gemenskap och glädje.

Text och foto Ingalill Bergvall