Digital intervju om Coronapandemin

Den 26 januari genomförde SPF Seniorerna Faluns informationskommitté en Zoom-intervju med Region Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom och regionens vaccinsamordnare Olof Ehrs, för att kolla läget på pandemin i Dalarna och hur det går med vaccineringarna.


Olof Ehrs, till vänster, och Anders Lindblom, till höger, under Zoom-intervjun.

Sedan intervjun genomfördes har det hänt saker, bland annat när det gäller planeringen av vaccinationerna för de över 70 år – se mer om det längre ner.

Då, i slutet av januari, såg smittspridningen ut att gå ner.
– Ja, sade Anders Lindblom, vi hade en topp av smittade omkring vecka 1, men smittläget ser bättre ut idag, och samtidigt är läget inom hälso- och sjukvården bättre.
– Men det vi lärt oss av Coronapandemin är att det är svårt att förutse hur det ska bli framöver. Om Covid-19 beter sig som ett vanligt influensavirus, kan smittan öka igen i februari-mars, så vi får ha förberedelse för det, men det är svårt att förutspå hur det blir. Men om vi har hunnit vaccinera tillräckligt många till dess kan vi kanske slippa en ny topp.

Det har de senaste veckorna kommit larm om muterade virus, som är smittsammare än det vi redan har här. Ett av dem är från Storbritannien, som finns spritt i Danmark och Norge, men som också upptäckts i Dalarna.
– Den engelska mutationen har en tendens att sprida sig mer än den "vanliga", säger Anders Lindblom.

Enligt medieuppgifter har flera fall av det muterade engelska viruset upptäckts i Falun och smittskyddsläkare Anders Lindblom säger till Dalarnas tidningar i början av februari att det kan vara mer allmänt spritt i länet.

Ett positivt besked i det sammanhanget är att vaccinerna mot Covid-19 tycks klara även de muterade varianterna av viruset, förutom det från Storbritannien också det från Sydafrika.
– Det finns tveksamhet om vaccinerna klarar den brasilianska mutationen, men det är mindre risk att den dyker upp här i landet eftersom alla flyg från Brasilien till Europa går via Portugal i vanliga fall, men Portugal är stängt för inresa för närvarande, säger Anders Lindblom.

Vaccinationerna mot Covid-19 har kommit igång i regionen.
– I januari vaccinerade vi den första omgången av personer på Särskilt boende för äldre, Säbo, och nu håller vi på med den andra sprutan för dem, säger vaccinsamordnare Olof Ehrs, och fortsätter:
– Nu håller vi på med personer med hemtjänst och vi ska följa upp det med att vaccinera vårdpersonal, och det är i princip vad vi klarar av under januari.

De väntade vaccinerna från Astra Zeneca har blivit försenade, så regionen får färre vaccindoser under februari än planerat. Vaccin från tillverkaren Moderna förvarades för kallt, men ska inte ge sämre skydd för det.
– Vi har använt 300 av de 400 doser av Modernas vaccin till viss prioriterad hälso- och sjukvårdspersonal, och de doserna har gett verkan, det vet vi, säger Anders Lindblom.

När intervjun gjordes planerade man för fullt för hur vaccineringen i fas 2 skulle se ut, det vill säga för personer över 65 år. Nu är planerna publicerade på 1177.se, och ser ut så här:

  • Region Dalarna kommer att börja med att kalla personer över 80 år via brev eller telefon, där de som är äldst får kallelsen först. Sedan går det i fallande åldersordning.
  • Den som är 65–79 år kommer att få boka sin tid för vaccination genom att logga in på 1177.se. Den som inte själv kan boka via e-tjänsterna kommer att kunna få hjälp via telefon. Information kommer om när bokningen öppnar och tillgången på vaccin avgör när det blir.
  • Till fas 3 hör personer som är 18–64 år och som tillhör en riskgrupp för covid-19, de personerna kommer att få en kallelse till vaccination via brev eller telefon från vårdcentralen. Personer i fas 3 beräknar man kunna vaccinera i mars-april.
  • I fas 4 kommer resten av befolkningen att vaccineras.

– Tillgången på vaccin ska få sin pik i maj, då kommer vi att ha väldigt mycket doser, och också ha en del vaccin att fördela i juni, säger Olof Ehrs.
– Men det jag säger nu bygger på att vi får de doser vi räknar med här och nu, men leveransplanen är ett levande väsen och har ändrats många gånger.

Och att det är viktigt att låta vaccinera sig, betonar de två.
– Ja, vi uppmanar folk att vaccinera sig så att vi kan återgå till ett normalt liv, och så att vi inte ska bli allvarligt sjuka i Covid-19, säger Anders Lindblom.
– Och vi har sett, nu när många miljoner redan vaccinerats, att biverkningarna är milda och går över efter ett par dagar.

Text: Inger Söderlund Foto: Per Börjesson.

Fotnot: Klicka här för intervjun med Anders Lindblom och Olof Ehrs.