Utfärd till Älvdalen

SPF Gagnef-Floda anordnade en bussresa till Älvdalen. Totalt deltog 44 personer, varav 14 från SPF Rättviksringen . Vädret var mulet med några enstaka regndroppar.

Fikapaus vid Spjutmosjön där vi serverades kaffe med fralla.

Första besöket var vid Porfyrmuseet med sin imponerande samling av föremål, små som stora. 1930 vid inventering fanns ca 120 olika porfyrer, fler har upptäckts senare. Berömd är sarkofagen, som dock är utförd i granit. Den väger 16 ton och arbetet med den tog 8 år. En stor vas vid Rosendals slott med en vikt på 9 ton är också utförd i granit. Stora arbeten utfördes i granit beroende på att porfyren har lättare att spricka.

I källarvåningen finns Hagströmsmuseet med dragspel, gitarrer, förstärkare mm. En förträfflig guide berättade om Albin Hagströms liv, hans företagsverksamhet och förevisade instrumenten. Några av gitarrerna betingar idag hisnande belopp.

Kort promenad följde till biograf- och IOGT-lokal med dess historieberättelse. En god lunch intogs efter en kort busstur.


Älvdalens kyrka besöktes därefter med information och rundvandring.

Jag tog en liten promenad till kyrkhärbret som uppfördes 1285 och som är den näst äldsta träbyggnaden i Sverige.

Färden gick viare till Rot Skans med intressant information om alla de byggnade rmed olika funktioner som finns på området. En fiskarbod endast några år yngre än kyrkhärbret visades.

Besöket avslutades med kaffe och en god tunnbrödsrulle.Nu återstod endast bussresan hem med den trevliga bussföraren.En trevlig, välplanerad resa med intressanta besök.

Tyckte Odd Jansson som fotograferade och rapporterade.