Spännande gamla veckotidningar

På senaste månadsmötet möttes vi av ett T-format långbord i Församlingshemmet som var fullt av gamla veckotidningar, prydligt upplagda med små lappar för första utgivningsår bredvid.

Samlingen kom från Margaretha Barkevall Lindborg och hon berättade sedan på sitt engagerade sätt hur hennes intresse väckts för gamla veckotidningar - hon som i vanliga fall inte brydde sig ett smack om veckotidningar!
När dödsboet efter en släkting skulle gås igenom hittade man på vinden en stor samling gamla veckotidningar. Margaretha stuvade in dem i ett härbre hemma hos sig där de fick ligga i ca 30 år. Så en dag fick hon då syn på travarna av de gamla tidningarna. Hon började läsa och först då slogs hon av hur intressanta de var.

Genom tidningarna kunde man följa samhällets historiska och kulturella utveckling. Kända författare skrev t.ex. Selma Lagerlöf, Wilhelm Moberg, Gunnar Ekelöf. Kort sagt det var en riktig kulturskatt hon kommit över.

Det här var ju före TV:ns tid och tidningarna blev mycket folkkära. Man kunde läsa om stort som smått, vad som var aktuellt hemma i Sverige och utomlands. De bidrog till folkgemenskapen, man fick något att diskutera. Margaretha vill visa på deras betydelse som historieberättare, kulturbärare, underhållare, rådgivare, tidsfördrivare, reklamspridare, nyhetsförmedlare.

Med tanke på dagens ämne stack vi emellan med att tillsammans med kören sjunga allsång på gamla skillingtryck, Elvira Madigan och Alpens Ros.

Margaretha avtackades med en varm applåd och en fin vårbukett!

Text och foto: Anne Höglin