Lärorikt besök från Räddningstjänsten

Nye räddningschefen Patrik Fredriksson gjorde en snabbvisit på årets första månadsmöte och presenterade sig och berättade om hur Räddningstjänsten jobbar innan han hastade vidare till nästa engagemang.Sedan fick vi lyssna till och se Linda Wallander i aktion när hon mycket informativt och pedagogiskt pratade om första hjälpen och HLR – Hjärt-Lung-Räddning.

Med hjälp av en docka och olika bilder och korta filmer från bl.a. DinSäkerhet.se (en sida som Linda verkligen rekommenderade) fick vi både se och höra vad man kan göra. Framför allt att man aldrig ska vara rädd för att ingripa, man kan alltid göra något.

Varje minut är otroligt dyrbar. När man väl har larmat 112 och berättat vad som hänt och på vilken plats, är ett utryckningsfordon redan på väg medan de fortsätter att ställa frågor i telefon.

Hjärtstartare
Det finns ca 50 hjärtstartare runtom i kommunen. I Församlingshemmet finns det en vid entrén.Här jobbar Linda på dockan med hjälp av hjärtstartaren och genom att göra kompressioner, 30 st. i ganska rask takt med bestämda tryck ca 5 cm ner i bröstkorgen.

Kurser
Vi fick mycket att tänka på denna eftermidag. Därför erbjuds vi SPF:are två specialtillfällen på Räddningstjänsten att utan kostnad få lära oss praktiskt om första hjälpen och HLR av Linda. Onsdag 13 februari kl. 13.30-16.00 eller torsdag 7 mars kl. 09.00-11.30. Anmälan till kurserna kan ske till Agnetha Wallander, 0705-16 03 02 senast 6 februari.

Text: Anne Höglin
Foto: Anne Höglin och Åke Rohdin