Meteorum

Meteorum - i meteoritens fotspår

Vilken tur vi har som bor så vackert här uppe vid Siljan! Stort tack till den
jättestora meteorit som slog ner här för ca 360 miljoner år sedan och som
omskapade hela landskapet och bildade Siljansringen. Vi fick ett omväxlande
och bördigt landskap tack vare kalken som meteoriten frigjorde. Den i sin tur
gav oss en viktig kalkindustri, en vacker blomsterprakt och en väldigt spännande geologi med snedställda bergväggar som man ser tydligt i bl.a. Dalhalla och Styggforsen.

SPF Rättviksringen hade på sitt senaste månadsmöte besök av Thomas Jacobs
som berättade om Meteorum. Projektet går ut på att göra det möjligt för skolor, geologer, turister från alla hörn, ja alla vanliga intresserade att besöka och lära sig om olika platser där man ser spår av nedslaget. Vi har ju redan Ekomuseum Bergslagen där man åker runt till olika historiskt intressanta platser. Meteorum skulle på liknande sätt kunna visa på och iordningställa platser där man så att säga kan följa i meteoritens fotspår.

Sikta mot stjärnorna, heter det. Bilden ovan är en storslagen framtidsvision som Thomas visade och som några stockholmsarkitekter skissat på. Ett högt beläget utsiktstorn med utsikt över Siljansringen som ett besökscentrum med massor av information. De tände till efter att Thomas hade tagit upp dem till Röjeråsen och visat utsikten.Säger man Eiffeltornet eller Frihetsgudinnan tänker alla genast på Paris och New York, så varför kan inte vi ha Meteorittornet som får alla att tänka på Siljansringen, undrar Thomas.

Thomas berättade också mycket om kalkutvinning och kalkverket i Kullberg. Delar av bruket revs i höstas. Thomas såg till att få fram en dokumentation innan rivningen. Den gjordes av Dalarnas Museum.
www.meteorum.se finns en länk till rapporten på Dalarnas Museum.

Intresset för att höra Thomas var stort och extrabord fick sättas in. Han avtackades med en vårbukett och långa applåder.

Text och foto: Anne Höglin