Spännande forskningsresa till Nordpolen

Mycket is och isbjörnar och om livet ombord på isbrytaren Oden som också är ett
forskningsfartyg. Magnus Holmén guidade oss i ord och bild på den 2 månader långa turen som han gjorde som tekniker för den helikopter som användes dagligen. Säkerheten var prio ett. Innan de ens fick gå till sina hytter var det överlevnadskurs, att ta på sig torrdräkt, hitta sin utrymningsstation vid livbåtarna och ta sig in i dem, utrymningsrutiner och rutiner vid larm. Man fick inte gå ut på isen utan rätt klädsel, vakt, bössa och radio.

Isbjörnarna var mycket nyfikna och kunde gå runt Oden och kolla. Ibland var de arga och kunde attackera utrustningen. Bilden är inte Photoshoppad påpekade Magnus!

De var 74 personer ombord, varav ungefär 60 procent var forskare och studenter från många olika länder, resten besättning inklusive läkare och sjuksköterska, jägare, meteorolog m.fl.  Det var som ett eget litet samhälle med allt som behövs och lite till!
Oden kunde bryta upp upp till 1,9 meter tjock is och gjorde då 3 knop. Men som vi vet smälter isen väldigt snabbt p.g.a. den globala uppvärmningen och om några decennier kan det vara helt isfritt. De fick med egna ögon se vilka problem det blir för isbjörnarna som lever på isen för att jaga säl. Oden syns långt bort i bilden.

Piloten och Magnus var ute varje dag ute med helikoptern med forskare för att de skulle ta borrkärnor och för att sondera terrängen.

Med de här cylindrarna tog man prover på olika djup ner till 2.000 meter. Där Oden hade ”parkerat” var det drygt 4.000 meter djupt.

Slutord från Magnus
"Att stå längst uppe på jorden, se sig 360 grader omkring och där finns ingenting, det är en mäktig känsla. Och att få stå och titta på vilda fria isbjörnar, man känner hur liten man är och att man bara är besökare i deras rike".

 Magnus avtackades med varma och uppskattande applåder och en fin höstblomma! 

Sedan blev det som vanligt kaffedrickning till livligt samspråk och lottdragning. Tack till alla som jobbat i köket och bidragit till lotteriet!

Lite info om vad som väntar härnäst:
21 november: Musik och lyrik med Viktoria Törnqvist och Peter Grind
10 december: Bussresa till Nora Julmarknad (se mer info på hemsidan!)
11 december: Jullunch på Stiftsgården, måndag 11 december, 325:-  Mer info kommer från Margaretha. 

Text och foto: Anne Höglin