Trivsam sillunch på Gammelgården 2019

Hur ska det här gå, tänkte man på morgonen när termometern var nära nollan. Vi skulle ju ha sillfest på Gammelgården i Sturladu som inte är uppvärmd!!


Men solen sken och alla visste vad som gällde och hade klätt sig därefter.

Det var gott om tjocka vinterjackor! 

Inne i Sturladu var det fint dukat och alla fick gå och ta sig från ett bord där allt var framsatt.


Här låter man sig väl smaka med den fina målningen av Jerk Werkmäster i fonden.Vår styrelse hade verkligen jobbat med alla föreberedelser. Odd hade glödstekt sillen utanför över en stor grill, Åsa hade gjort löksåsen och bjöd på hemgjord enbärs-dricka, Agnetha hade bakat en väldigt god äppelkaka till kaffet, osv. Det var många andra tillbehör som skulle köpas in och fraktas till Gammelgåden, som potatis, matjessill, gräddfil, smör, bröd, ost mm. Ett stort tack till vår styrelse och övriga medhjälpare som ordnat allt detta för oss ca 40 medlemmar som lät oss väl smaka!

När vi hade ätit klart var det dags för Viktoria Törnqvist att berätta och visa bilder om "livet runt en fäbod". Hon hade jobbat flera säsonger på Prästbodarna ovanför Dådran och även på andra fäbodar. Hon känner varmt för alla de kvinnor som under sekler jobbat på fäbodar runt om i landet. Hon har intervjuat många och skrivit dikter och böcker.

Åsa tackade Viktoria med en blomma för att hon givit oss en så levande och engagerad beskrivning av fäbodlivet. 

Text: Anne Höglin
Foto: Åke Rohdin och Anne Höglin