Intressant om Afghanistan

Fullsatt i Församlingshemmet på SPF:s senaste månadsträff. Intresset var verkligen stort för att höra Anders Rosén berätta om vad SAK, Svenska Afghanistankommittén gör.

Anders kommer ifrån och bor i Rättvik och är andre vice ordförande i den centrala Afghanistankommittén. Han har jobbat 2½ år på plats och var senast nere i november förra året.
Han börjar med att visa vad SAK gjorde under 2021:

SAK jobbar på landsbygden, inte i städer. De jobbar med utveckling, att stärka lokalsamhället med utbildning av bl.a. barnmorskor, sjuksköterskor, lärare osv. När studierna är klara återvänder deltagarna hem för att jobba i sina byar. Det är viktigt att vara känd bland byborna, förankringen är så betydelsefull. SAK ordnar kurser i sömnad och projekt för funktionshindrade m.m. De får lära sig att föda upp djur och odla grönsaker, hjälp till att starta småföretag genom s.k. mikrolån.  

Även om striderna i stort sett har upphört råder det stor fattigdom och svält i Afghanistan. Vi vet att speciellt situationen för kvinnor och barn är väldigt svår. Det finns inga kvinnor i regeringen. Precis före jul blev det förbjudet för kvinnor att studera på universitet. Flickor får bara gå i skola i 6 år.
Anders avslutade med att lämna swishnumret till SAK 900 78 08 för dem som skulle vilja ge ett bidrag, och underteckna det med SPF Rättvik.
Vill man läsa mer om SAK, gå in på www.sak.seEfter Anders mycket intressanta genomgång blev det förstås kaffe och dragning av lotteriet. (Lotterna hade faktiskt tagit slut.)

Fina vinster, bl.a. två hemsnickrade fågelholkar av Gunnar Mases och fina hemstickade handleds- eller pulsvärmare av Kerstin Mases, böcker, blommor m.m.
Studiecirklar
Två intressanta studiecirklar är också i gång. Arvet efter Arn om Östergötland, som avslutas med en resa 31 maj – 2 juni. Det går att ansluta sig nu till cirkeln om man vill. Clemens Törnqvist leder.  Även om man inte är med på cirkeln kan man vara med på resan. Det finns platser kvar.
Den andra handlar om currylinjer, en form av jordstrålning, en sorts energifält som finns i ett rutnät över hela jorden. Odd Jansson håller i den cirkeln. Deltagare vittnar om att båda cirklarna är jätteintressanta med aktiva deltagare och många intressanta diskussioner.Clemens Törnqvist t.v. berättar om resan till Östergötland.

Text och foto: Anne Höglin