Rättviks Bildarkiv

På vårt senaste månadsmöte fick vi besök av Ingela Sannesjö som berättade om Rättviks bildarkiv.

Där finns ca en halv miljon bilder och antalet växer hela tiden. Bildarkivet finns dels på Kulturhuset och i Centralarkivet på Enåbacken. Undan för undan läggs bilderna över på data och nu finns nära 70.000 bilder digitaliserade. Man kan alltså sitta hemma vid datorn och söka och titta på gamla bilder. Bilderna har en s.k. vattenstämpel på sig vilket är för att skydda upphovsrätten.

Bildarkiven i Rättvik och Leksand har numera slagits samman. Ingela är sedan snart ett år föreståndare och har efterträtt den välkände rättvikaren Lennart Edvardsson. Efter 17 år på Leksands bildarkiv jobbar hon nu halva sin tid i Rättvik och andra halvan i Leksand.

Gamla glasplåtar är en guldgruva därför att de har sådan skärpa. I Centralarkivet finns ca 30.000 glasplåtar. Ingela har ägnat mycket tid åt att varsamt rengöra buntar av glasplåtar och att sedan stoppa dem en och en i syrafria kuvert för att bevara dem. Hon tar gärna emot gamla foton och glasplåtar om någon vill skänka till arkivet.

Inte bara foton utan även gamla filmer finns bevarade. Vi tittade på en film från Dalarnas Museum som innehöll allt från kalkbrytning, skogsarbete, Nittsjö Keramik, midsommarfirande, kyrkbåtsrodd, timmerflottning m.m.

Efter denna nostalgiska utflykt gav vi oss ut i vårsolen och hemåt för att fortsätta leta efter gamla rättviksbilder i datorn! Vilken bildskatt och vilka minnen som finns i arkivet!