Fotografer i Dalarna

Ännu ett välbesökt månadsmöte i Församlingshemmet. Den här gången hade vi besök av Christer Bergin som berättade om gamla fotografer i Dalarna. Han har arbetat i mer än 30 år som fotoarkivarie vid Dalarnas Museum. Det resulterade också i en bok som heter just Fotografer i Dalarna.

Christer berättade med stort engagemang om flera av fotograferna och visade många härliga gamla fotografier. Igenkänningsfaktorn var stor både när det gäller kläder (väldigt ofta i dräkt) och hur man poserade. Lite svårare var det med vägar och hus där platserna ser helt annorlunda ut idag.Men på det här fina fotot är Rättviks Kyrka i alla fall sig lik. Till vänster skymtar Stiftsgården.
Hur som helst, över 1.000 fotografer finns dokumenterade från hela Dalarna, varav 43 från Rättvik och 32 från Boda. 7 av Bodafotograferna var dessutom hovfotografer.

Det första svartvita fotot kom till 1839 genom en teknik kallad daguerrotypin. Det är den kamera som syns på bilden.
Inte förrän 1935-36 började man göra färgfoton. Men sedan länge hade skickliga målare färglagt svartvita foton.
Som avslutning ställdes en fråga om vad vi kommer att göra i framtiden med alla digitala bilder vi tar idag. Christers svar var bara: "Jag är glad att jag har slutat jobba"!

Han avtackades med en fin blomma av ordförande Åsa en stor applåd från alla åhörare.

Text: Anne Höglin
Foto: Åke Rohdin