Spännande resa mot hemligt mål

Norsk Veteranmuseum i Furudal visade sig vara målet efter att vi slingrat oss fram norrut på östra sidan av Oresjön.

Vi mottogs av Lennart Öhnell, som oförtrutet har jobbat för att sprida kunskap om hur Sverige hjälpte Norge under andra världskriget i Furudal.

Lennart i berättartagen 
I den fina museibyggnaden tar han emot och berättar för olika grupper. Väggarna är klädda med foton, texter och förstoringar av tidningsurklipp. Kända personer som Raoul Wallenberg, Harald Edelstam, Torgny Segerstedt, Karl Gerhard m.fl. finns avbildade.Titta på väggarna säger han flera gånger. Speciellt betonas kvinnornas insatser. ”Utan kvinnorna hade det inte gått”. Många böcker finns att köpa som beskriver den här tiden.  
Efter att Norge ockuperats av Tyskland upprättades utbildningsläger i Sverige för de så kallade Polititroppene eller reservpoliser som det hette på svenska. Till Furudal kom mellan 1943 och 1945 ca 3.000 flyktingar, förlagda här för att utbildas. Det hela var mycket hemligt, inte ens regeringen var införstådd.  Hade tyskarna upptäckt det hade man fått stänga ner hela verksamheten. Till hela Sverige kom fler än 60.000. Historien om denna omvälvande tid berättas på Norsk Veteranmuseum i Furudals Bruk.

Medan vi gick runt och läste och tittade, dukades ”det förstärkta fikat” fram. Det smakade bra med kaffe, tunnbrödsrullar, bullar och kakor. Ett stort tack till dem som bakat och förberett allt detta!Varje år i juni anordnas Veterandagen i Furudal till minne av dem som en gång var förlagda här.
I år firas den lördag 17 juni 2023.
Vi var drygt 20 personer som fick vara med om detta mycket intressanta besök.
Regn hade ”utlovats” under dagen men det kom först när vi satt i bilarna på väg hemåt! Men då gjorde det inte så mycket.

Nästa gång vi träffas blir 14 juli när vi gör en tur med Gustaf Wasa på Siljan.

Text och foto: Anne Höglin