Karlstadresan

Så blev den efterlängtade resan till Lars Lerin-utställningen i Karlstad äntligen av!

Prick kl. 06.30 avgick bussen från Resecentrum i Rättvik. I Leksand klev ytterligare 3 personer på. Då var vi 33 resenärer.

Under vägen fick vi en kaffepaus ute i skogen. Chauffören litade mer på GPS:en än på verkligheten, och körde med ordentlig fart längs en smal och slingrig väg, (asfalterad i alla fall), genom skogen.

I god tid före 11 var vi framme vid Alsters Herrgård, Gustaf Frödings minnesgård.

Alsters Herrgård från sjösidan 

Guiden Sandra hälsar välkommen.

Sandra gav en levande skildring av både gårdens historia och Frödings liv. Hon läste korta avsnitt ur hans dikter och visade gamla fotografier. Därefter fick vi gå runt och titta på utställningen i de olika rummen. Som avslutning åt vi en god lunch på Herrgården. Tillbaka in i bussen och sedan var det bara ca 8 km till Karlstad och Sandgrund, där Lars Lerin har sin utställning som sträcker sig över många rum.

Lars Lerin-utställningen på Sandgrund
Sandgrund var under lång tid en väldigt välkänd och populär dansrestaurang. Men 2011 köpte Karlstad kommun byggnaden som sedan 2012 är omvandlad till Lars Lerin-museum.

Efter en sittande inledning tog guiden oss med runt i utställningen och berättade lite om Lars målarteknik i olika tavlor. Lars använder tjockt akvarellpapper som han skär ut till önskad storlek, därav de ojämna kanterna. Ett motiv kan han sedan måla på flera separata papper som han monterar intill varandra. Kontrasten mellan ljus och mörker är också slående i hans tavlor. Ofta har han skrivit in en tunn text i tavlorna som oftast inte är läsbar. Det är minnesanteckningar för honom själv. (se i hörnet ovanför guidens huvud).

Lars hänger alla sina tavlor själv. Han kommer efter stängning och hänger om och byter ut tavlor. Lite överraskande för guiderna när de kommer nästa dag! Att han har en enorm produktion har vi förstått. Ändå kan det stå t.ex. 2007-2011 vid någon tavla. Då har han påbörjat, helt lagt undan och sedan tagit upp igen. 


Han sätter gärna ihop flera tavlor till ett stort montage. 

Mårbacka i vinterskrud som Lars ser gården. (Reflexerna i tavlan är från belysningen). 

Vi var både tagna och fyllda av beundran inför denna fantastiska konstnär. Det var väldigt roligt att vi fick uppleva den här utställningen. Innan vi lämnade Sandgrund smälte vi våra intryck över en kopp kaffe och bulle. 

Halv åtta på kvällen var vi tillbaka i Rättvik efter en lång men väldigt intressant och givande dag – med vackert väder dessutom! 


Text: Anne Höglin

Foto: Anne Höglin och Åke Rohdin