Salaprofilen Nina Nilsson

Omges av kunskaper, lugn och bara vara det, får du uppleva vid ett besök på Galleri Gläntan i Sala.

SPF Seniorerna gästades den 27 november av Nina Nilsson som sedan 18 år tillsammans med sin man driver ett ”hobbyföretag” i antikvariatbranschen. Nina är intresserad av antikvariat alltsedan 18–20 års åldern och när den tidigare ägaren ville sälja av åldersskäl slog hon till, sökte friår från anställningen i Sala kommun för att få driva eget antikvariat. Numera är det öppet på deltid.

Fyllda bokhyllor med bortåt 20 000 volymer kräver ständiga sorteringsbeslut och omflyttningar. Nina har god hjälp av vänner som kommer in mest varje dag. Stamkunder återkommer några gånger om året och fyller en kasse med påfyllning till sina samlingar därhemma. Ett rum där barnen bott kan fyllas av B Wahlströms böcker med röda och gröna ryggar.

Dagbok från ett helt år på antikvariatet blev en bok där Nina skildrar alla intressanta och inspirerande möten hon haft i sin Glänta.

Nina åtföljdes av sin son Olle som är en driven trollkonstnär. Han förbryllade oss med spelkort som bytte färg, valör och plats utan begränsningar och avslutade med en reseplanering som trots många valmöjligheter själv bestämde slutmålet. När vi satt med gapande munnar var det läge för fika med macka och sedan lotterier.

 

Per Byström