Delikatess-Lotta på Rådmansgatan

Mina yngsta kunder är 12–13 år och den äldsta 102 år, berättade Lotta Falk, ägare av Silverstadens delikatesser. Hon var inbjuden att berätta om sig själv och sitt företag när SPF Sala hade sitt senaste medlemsmöte i Mikaelsgården. På mackorna till fikat låg också pålägg från hennes välfyllda disk, en ramslökssalami och en god hårdost och för sig som efterrätt en lokal dessertost med morotsmarmelad på frasigt kex.

De unga idag är medvetna om vad som är nyttigt. Ibland kommer några in för att handla en skiva salami eller en ölkorv. De andra kompisarna äter godis ur påsar. Det är flera som heller äter något med kvalitet i stället för godis. Vi fick höra flera intressanta fakta, som att all ost som är lagrad i över sex månader är laktosfri. Lotta Falk jobbade för längesedan på Åkrahallen, bland annat i charken och med delikatesser.

Jag hade en lite dröm, som jag närde, om att någon gång öppna något eget, få vara min egen chef. Att jobba under någon är inget för mig, men om jag finge ett jobb där jag fick eget ansvar ....säger hon och ser lite lurig ut. Bröderna, maken, svärmor och föräldrar hade hört det ganska ofta-hennes önskedröm. När den lilla lokalen på Rådmansgatan blev tom slog hon till.

Men jag kom med många invändningar, barnen då, barnvakt om de blir sjuka?
Hon hade ett litet sparkapital och började försiktigt. Hyllorna till butiken ritade hon själv och fick snickarhjälp av sin make och sina två bröder. Hon försöker att satsa på lokala matföretag, men nya regler från Hälsomyndigheterna har gjort att hon förlorat duktiga sylt-och saftkokare. 

Man måste ha ett godkänt kök och det blir för dyrt för de små hemmaföretagen att bygga nytt kök för att koka sylt och saft. Hon jobbar själv i butiken, men säger att kunderna är som hennes arbetskompisar. 

De kommer in och tipsar om matproducenter och hjälper på så sätt till. Hon gör annat också. Nätverkar med andra företagare, har kvällsöppet ibland, ordnar tjejkvällar och ställer ut bord hos kollegor när det händer något på stan. Någon frågar hur det blir med julskinkan från Gröna Hagar. 

Nej, på grund av svinpesten har de fått avliva alla grisar, säger hon sorgset. Flera i publiken ser också sorgsna ut.

Jag går alltid till jobbet glad, säger hon ser så där glad ut som hon alltid gör när kunderna kommer in i affären.

Birgitta Alenius