Ack Värmland du sköna!

SPF Seniorerna mötte Värmlands giganter

40 Värmlandssugna seniorer tog bussen till Värmland för att möta fyra superkändisar, tre hädangångna, Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding och Alfred Nobel. Den fjärde, Lars Lerin var högst levande och dessutom personligen närvarande.

Höjdpunkten på resan blev Västanå teaters uppsättning ”En saga om en saga” med Selma själv som berättare och ciceron. Hon spelades fantastiskt övertygande av skådespelaren Marika Lindström.

Första stoppet var Alsters herrgård mellan Kristinehamn och Karlstad, Gustaf Frödings minnesgård, som ligger intill Vänern och dess glittrande vatten.  Den folkkäre poeten rörde sig i sitt skrivande lätt mellan melankoliskt svårmod och folklig humor. Hans dikter har tonsatts av exempelvis Sven-Ingvars och Mando Diao och hans rika skatt kan höras i modern tid. 

Sen följde en fantastisk kväll med dans och sång tillsammans med Västanå teater som också firade 30 år som grupp.

Övernattning på Selma spa var en höjdare.

Dagen därpå blev det konstupplevelse på det gamla danspalatset Sandgrund i Karlstad där Lars Lerin själv stod och pratade med några ur Missing people. Vi blev alla lite starstrucked av att möta denna fina människa: Och tavlorna sen!
Lite senare dök hans partner Manoel upp med hela barnaskaran.

Sista stoppet blev på Björkborns herrgård i Karlskoga där Nobel tillbringade två somrar för att det skulle kunna bli möjligt att instifta Nobelprisen. Här mötte vi grevinnan Bertha von Suttner i fin klädsel. Hon var vän med Alfred och kunde ha gift sig med honom om hon sagt ja till hans frieri. Bertha fick 1905 ta emot Nobels fredspris för sitt arbete för freden. Hon skrev 1889 sin bok, Ned med vapnen! Det var en nöjd skara som tumlade av bussen vid Mikaelsgården.

Text och foto: Birgitta Alenius