Normalt åldrande

En rundtur i den åldrande kroppen bjöds vi på av Moa Vlastos, som på medlemsmötet för SPF Seniorerna i Sala föreläste om den mänskliga kroppen, ett ämne hon fängslats av alltsen hon började som allmänläkare Sala för 53 år sedan. Det intresset delas av många för trots strålande solsken var Mikaelsgården fylld av seniorer. Man lockades även av föreläsaren som är välkänd efter sina många år här.

Vi mår bättre och bättre trots att vi lever längre. När Moa började arbeta här fanns 5 långvårdsavdelningar i Sala och där hamnade de äldre som inte klarade sig själv och där blev de kvar livet ut.
Moa lät oss följa med på en resa från tårna till hjässan. När fötterna börjar tappa känsel kan det vara begynnande diabetes. Knä och höfter som förr gav rörelsehinder till äldre kan idag lagas och fortsatt ge full funktion med nya operationsmetoder. Viktigt är att noga utreda om kroppen är i skick att klara av en stor operation. Ryggens kotpelare drabbas av värk och stelhet men även den opereras med framgång.
Åkommor i hjärta och kärl äter de flesta mediciner mot. Högt blodtryck orsakar inte så många hjärnblödningar numera men högt övertryck frestar på hjärta och njurar. Infarkter förebyggs genom att minska blodfetter. Moa tipsade om att havre är en verksam blodfettsmedicin.
Vid resans slut i huvudet fascineras Moa av sinnesorganens uppbyggnad. Även där, särskilt för örat och ögat, finns nu stora möjligheter att operera sjukdomar. Klara linser efter en gråstarrsoperation höjer livskvaliteten och man skall verkligen unna sig en bra hörapparat. Ge dig inte om du inte är nöjd med din vård, vi har fritt läkarval blev Moas slutord. 
Mötet avslutades med information om att ”Talk to me” samtalsverksamhet önskar volontärer för att starta i Sala och om att det ordnas bilskjuts till säsongens avslutning på Sofielund den 22 maj från Mikaelsgården klockan 13.30.

Text och foto: Per Byström