Från Sala Maskinfabrik till Metso Outotec – en industrisaga.

I slutet av 1800-talet tyckte Wilhelm Heberle, uppfinnare och gruvman, Jacob Lundberg, borgmästare, och Gustav Bergström, fabrikör, att Sala behövde mer industri och grundade 1889 Sala Maskinfabriks AB. Fabriken utvecklades och finns kvar än i dag under namn Metso Outotec och dess industrihistoria berättade Magnus Hedlund, produktansvarig, vid Medlemsmötet för SPF Seniorerna.

I början hade man stort sortiment av produkter bestämt av kundernas önskemål. Betongblandare, i mycket kopierad från USA, blev en viktig produkt. Med början under 1920-talet blev utrustning för gruvor och även reningsverk dominerande. Industrilok och senare grävmaskiner var framgångsrika produkter. 

1942 kom Edvin B Johansson, legendarisk i Sala, till företaget och under hans många år som chef utvecklades maskinfabriken mycket. 1973 tog man namnet Sala International AB, var verksam i 14 länder och hade som mest 700 anställda i Sala. Efter svåra år på 70-talet kom Allis Chalmers som 1987 fick lämna över till Trelleborgkoncernen. Sala tillhörde Svedala i 10 år då finska Metso blev ägare. Metso är kvar men har slagits ihop med Outotec som finns i 50 länder med drygt 15 000 anställda och har en omsättning på 40 miljarder kronor om året.

Jonas Eberhardsson, platsansvarig, presenterade för oss Metso Outotec som driver stora totalprojekt i gruvindustrin med stor tonvikt på utveckling. Mer än 100 utvecklingsprojekt för att bland annat minska energikonsumtionen i gruvindustrin har man på gång. Boliden och LKAB är stora kunder men i Ryssland är det stopp. I Sala har anrikningsutrustning bestått i alla år och pumpverksamheter dominerar. 250 arbetar idag på Metso Outotec. På direkt fråga till dagens åhörare vilka som jobbat där räckte många upp sin hand. 

Dagens programmakare, Åke Johansson, tackade våra gäster som fick en uppskattande applåd.

Text: Per Byström