Trivselträff med SPF Seniorerna Sala

Den 12:e december hälsade Göran Ax oss välkomna till årets sista trivselträff med SPF Seniorerna Sala. Mikaelsgården var till brädden fylld. Många hade något grant rött på sig. Det är nära till jul.

  • Mikaelsgården var till brädden fylld
  • Avtackning och diktläsning
  • Mikaelsgården var till brädden fylld
  • Avtackning och diktläsning

Underhållningen sköttes av vissångaren Cobbe Lindberg, Carina Normansson på fela och Josefina Paulsson på nyckelharpa. Sex Ferlindikter tonsatta av Cobbe och hans far framfördes. Dessa hör inte till de mest kända men ändå helt och fullt representativa för den populäre poeten.

Ferlins tid var det tragiska 30 – och 40 –talen med försörjningssvårigheter, arbetslöshet, konflikter och krig. Denna period tycker många i dag känns igen. Människans utsatthet i en kall värld och hennes kamp för ett människovärde var ett grundtema för Ferlin. ”Profeten”, ”En ollonborr”, ”Ålderdom och Gubbe Grå” och ”Ryck upp dig!” är ännu aktuella visor.

Cobbes skrovliga röst, hans trevliga småprat och lätt disträ närvaro ingår naturligtvis i den långa traditionen av trubadurer och sångare vi har och har haft. Kraftfullt distinkta och varma inpass av fela och nyckelharpa i snyggt arr värmde upp det frusna och gav de lätt sorgliga texterna energi och lyft. 

Förtäring av jullandgång, lotteridragning, avtackande av serveringsgruppen förde oss fram till det överraskande slutet: Astrid Söderbaum läste Rydbergs ”Tomten” som ju blivit en tradition inom SPF Sala. Denna gång dock via inspelning på CD- skiva.

Juris Martinsons