Salas prisbelönta filmregissör

Frida Kempff gästade SPF Seniorerna i Sala och visade filmen "Micky badar" som belönades med jurypriset vid Filmfestivalen i Cannes 2010

Frida Kempff gästade SPF Seniorerna i Sala och visade filmen ”Micky badar” som belönades med jurypriset vid Filmfestivalen i Cannes 2010. Ett ytterligare verk av Frida som uppmärksammats är Vinterboj. Den nominerades till priset för bästa nordiska dokumentärfilm vid Göteborgs Filmfestival 2015.

Vid ett trevligt samtal med Birgitta Alenius fick vi berättat hur Frida från landet i Västerfärnebo jobbat sig fram till att bli en uppmärksammad filmregissör och manusförfattare. Hon började tidigt med genomarbetade shower på gården därhemma. Efter mediaprogrammet på gymnasium i Västerås arbetade hon som producent, reporter och regissör för flera TV- och dokumentärproduktioner. Hollyhammar och Expedition Robinson är namn vi känner igen. Efter examination från Stockholms dramatiska högskola har Frida gjort dokumentärer i bland annat Cuba och Kanada.

Vad är aktuellt nu? Hennes senaste film ”Knackningar” hade premiär 2021 och visades nyligen i svensk TV. Den finns fortfarande på SVT-play för den intresserade. En film om kanalsimmerskan Sally Bauer ”Den svenska torpeden” börjar filmas i april.

På Birgittas sista fråga om hur man som ung kvinna tar sig fram i filmens hierarkiskt mansdominerade bransch hade Frida ett kort svar: Envishet!

Efter fika med semla och sedvanlig lottdragning avslutades den välbesökta träffen med inbjudan från curlingklubben Silverstenen att prova på bowls, en variant av spelet som inte kräver is, och även en inbjudan att delta i vår pubkväll den 6 april.

Text, Per Byström