7000 timmar i luften

Ett långt och spännande liv som pilot fick vi följa när Thorbjörn Engback gästade SPF Seniorernas medlemsmöte.

I cockpit. Thorbjörn Engback under en flygning till Afganistan.
Foto: Thorbjörn Engback

Den lille pojken i Järpen som helst ville köra Fergusons ”Grålle” blev tidigt frälst för flygplan och sökte fältflygarutbildning som 18-åring. Svåra tester och utbildningsmoment gallrade bort många aspiranter men Thorbjörn kunde göra sin första ensamflygning dagen före 19: årsdagen och fick de gyllene vingarna på sin uniform för 50 år sedan. 20 fältflygarår i allt modernare stridsflygplan utan allvarligare missöden, Thorbjörn har aldrig behövt hoppa någon gång. Utbildning som Hercules pilot tog vid 1991.

Hercules är den välkända laståsnan som man kan hitta på flygbaser runt hela världen. Thorbjörn har besökt cirka 50 länder på olika fraktuppdrag åt svenska försvaret. Balkan och nu senast Afghanistan besöktes otaliga gånger under de 3600 flygtimmarna med Hercules. Den ovanligaste lasten var två elefanter som svenske kungen fått som present vid sitt Thailandbesök.

2006 slutade Thorbjörn sitt flygande liv som pilot med en långresa till Grönland och Alaska. Trots problem med dyslexi har det blivit tre böcker som skildrar ett händelserikt pilotliv.

Birgitta Alenius tackade för en fängslande livshistoria och vårt möte avslutades som sig bör med fika och lottdragningar.

Text, Per Byström