Hyttans Vattenvägar 17 maj 2022

Hyttans vattensystem är ett unikt industrihistoriskt vattenprojekt.

Hyttans vattensystem är ett unikt industrihistoriskt vattenprojekt som varade från 1550 – 1900. Det är Sveriges till ytan största konstgjorda vattensystem. Göta kanal blev större när det byggdes 1832.  Hyttans vattensystem gav 20 ggr mer vatten än gruvans vattensystem. Färden kommer delvis gå på ”nya” vägar som fordom var sjöbotten.

Hyttans vattenvägar – SPF Seniorerna

Den soliga 17:e maj gav sig ett 50-tal SPF Seniorer per buss ut på en rundtur med rubriken ”Hyttans vattenvägar”. Dessa skiljer sig helt från silvergruvans, som hade ett eget system för att utvinna energi till verksamheten. Initierad guidning stod Kjell Bergstam, Leif Lindstedt och Tjalle Forsberg för.

Första anhalt var platsen där hyttan stått norr om sockenkyrkan. Från 1540 till 1900 drevs den med hjälp av vattenkraften från de uppdämda sjöarna och myrarna i norr. Den största var Sala Dammsjön. Aftensandhögarna vittnar än idag om arbetet vid smältverket.

Vid Katrinelund lyckades den stora bussen ta sig upp på den smala gamla landsvägen norrut. Vi bads om att med hjälp av fantasi föreställa oss den vida sjön åt öster. Och visst kunde man se roddbåtar och fiskare ute på den blå ytan men också röken från hyttan. Vi påmindes ofta om att vår buss körde på gamla sjöbottnar.

Vi passerade milstenar, byar, f d kvarnar och sågar, nedlagda tegelbruk, boställen och stationer som alla varit bundna till vattenvägarna och vattenkraften. Själva Hallaren såg ynklig ut jämfört med den uppdämda storsjö den en gång varit.

Man slogs av vilken stor organisation och vilken mängd arbetskraft driften av hyttan krävt och så annorlunda bygden norr om Sala har sett ut förr.

I Jugansbo bygdegård bjöds det på kaffe och smörgås och en omfattande bildvisning kompletterade den utmärkta broschyr som hjälpte oss att förstå hur betydande vattenkraften och arbetet vid hyttan varit.

Juris Martinsons