Så blir Salas nya sjukhus - SPF:s seniorer fick besked.

Det nya lasarettet som kan bli inflyttningsklar i oktober i år kommer att omfatta nästan 20 000 kvadratmeter fick vi veta. 24 enkelrum finns för bland annat rehabilitering efter bland annat operationer, stroke eller för palliativ vård, vård i livets slutskede.

Blå salen fylldes av SPF:s seniorer när regionen berättade om Sala nya sjukhus.
Bild: Privat

Sjukhuset får två entréer, huvudentrén kommer att vara i den gamla vårdcentralsbyggnaden, där bland annat medicinmottagning och Väsby vårdcentral kommer att ligga. Den andra entrén finns mellan den gamla vårdcentralsbyggnaden och den nya tillbyggda sjukhusbyggnaden.

Kommun och region kommer att samarbeta nära varandra. Det har de gjort även tidigare, men nu ligger lokalerna vägg i vägg. I bottenplanet finns en bassäng, cirka 12 meter lång med 34-gradigt vatten. Botten är höj-och sänkbar. Den ska komma både hemmaboende och inneliggande till del. Den kan också hyras ut till olika föreningar som kan ha behov av att röra sig i vatten.

En så kallad träningsträdgård ska anläggas, där kan man träna ute när vädret är fint.

Ett café kommer att finnas med möjlighet att köpa lättare lunch eller smörgåsar. Sala Kommuns Dagverksamhet som driver Cafét i gamla sjukhuset kommer att fortsätta att driva Cafét i det nya sjukhuset.

- Det är 24 verksamheter som ska in i det nya lasarettet, berättade Dara Stomilovic.

Kostnaden för sjukhuset har blivit högre än vad som initialt sades när projektet startades berättade Kristina Bohlström.

image1ngv.png

Dara Novakovic Stomilovic, enhetschef och fysioterapeut på rehab.
och Kristina Bohlström, fastighetsförvaltare på Regionen.

Många frågor ställdes. Om akutmottagning, som ju togs bort 2004 och inte minst vad som kommer att rymmas i det gamla lasarettet. Dom frågorna kunde inte besvaras av Kristina eller Dara.

Men vad det gäller konst kunde de avslöja att tre upplysta pelare med motiv av Ivan Aguéli och en metallskulptur av konstnären Mathieu Pelletier ska glädja de som besöker lasarettet.

Birgitta Alenius