Resa till Finland 12/6 - 15/6 2022

Konst och historia

Salas SPF-seniorer, 38 stycken, har varit i södra Finland och fått möta nutid och dåtid
I Ekenäs, Fiskars och Hangö.

I Ekenäs mötte konstnären Helen Schjerbeck upp, Anne Ingman som spelade konstnären, gav en rundvandring I den pittoreska trästaden Ekenäs, där 82 procent talar svenska.

Ett museum över Schjerfbecks konst håller på att färdigställas.Guiden, Leena Immonen, duktig pianist, bjöd oss under resan på tre konserter och spelade finska toner av exempelvis Sibelius.

I Fiskars, saxtillverkningsstaden, fick vi den fantastiska framgångshistorien. Dit har många duktiga finska designer och hantverkare sökt sig och bor där permanent. Snacka om finsk Sisu.

Kriget i Ukraina kastade skuggor och de fördjupades när vi besökte Frontmuseet där den forna stridslinjen var dragen. Sovjet tog Hangö vid fredsuppgörelsen efter Vinterkriget och Hangöborna fick lämna platsen med kort varsel. Ryssarna lämnade Hangö i december 1941 och människorna kunde återvända till sin raserade hembygd.

På Hangö finns även många minnen av Gustav Mannerheim. En sommarvilla hade han och familjen och inte långt därifrån finns fortfarande det café han drev under en lång tid. Ett besök på Wiurila, en av Finlands vackraste herrgårdar, imponerade. Massor av vagnar från anno dazumal fanns bevarade och alla hushållsattiraljer från de många generationerna som bott där och som fortfarande bor där.

Avslutningen blev i sankt Henriks ekumeniska konstkapell, en mycket speciell upplevelse. Vår eminenta guide spelade Blott en dag och hela seniorgänget sjöng med. Finland som haft krig och ständigt fått trippa på tå för Sovjet vet nog innebörden av den psalmen.

Text; Birgitta Alenius