2022-07-06 Fredriksdal

Pang i Bygget på Fredriksdalsteatern

Kagans buss med glada pensionärer reste till Helsingborg med fikastopp vid Klippan (kaffe och stor baguette)  och fick en helkväll med bl.a. Eva Rydberg och Adde Malmberg

Sommaren 2022 spelas klassikern "Pang i Bygget" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg med Eva Rydberg och Adde Malmberg i huvudrollerna.
Allt började för några år sedan när John Cleese och Eva Rydberg träffades bakom scenen efter en av Cleeses otroligt populära one man shows.
Han var imponerad av hur framgångsrik Fredriksdalsteaterns egen uppsättning av Fawlty Towers varit, och låg dessutom själv i startgroparna för att göra sin egen scenversion av TV-klassikern.

Att Europapremiären av den nya scenversionen sker i Sverige är ingen slump. John Cleese menar att svenskar och engelsmän har lite av samma humor och har lätt att skratta ihop..
Regissören Anders Albien har  översatt John Cleeses manus till svenska.
John Cleeses egen scenversion är annorlunda än den som så framgångsrikt spelades på Fredriksdalsteatern sommaren 2014 och sedan gick vidare till Malmö och Göteborg.
Den bygger på en av de mest populära episoderna (Hotel Inspectors) och runt denna intrig har man på ett smart sätt vävt in några av de absolut mest populära scenerna ur hela TV serien, berättar upphovsmannen Cleese.
Hans egen favoritfigur är den timide och så älskvärde Majoren som ständigt försöker vara behjälplig och göra rätt men som så sällan lyckas med detta.
På Fredriksdalsteatern mötte vi de skådespelare som senast lyckades så perfekt med att pricka in originalkaraktärernas tajming och få det engelska badhotellet att leva upp även på svenska – Adde Malmberg som Basil, Eva Rydberg som Sybil, Birgitta Rydberg som Polly, Kalle Rydberg som Manuel, Ewa Roos som Mrs Richards och så förstås Håkan Mohede som Majoren.

Kvällen var fylld med många glada skratt

Vem vet?  Kanske gör vi en liknande resa nästa år
Det sista året med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern