220914 Korsord i fokus med Mats Åberg


90 personer hade kommit till Nybrokyrkan för att lyssna på Mats Åberg.

Fundera på de här: Idrottsgren, sex bokstäver, eller Är det kanske när rotmos serveras, åtta bokstäver, eller En förfärligt lång duk, 17 bokstäver!

Korsord stod i fokus på medlemsmötet 14 september. Och särskilt korsordskonstruktören Mats Åberg. 90 personer hade mött upp, de flesta korsordslösare.


80 kryss som tidigare publicerats i Svenska Dagbladet har Mats Åberg samlat i en bok. Lägg märke till Mats Åbergs slips!

Mats Åberg är ju kyrkomusiker och organist, en auktoritet inom barockmusik och drivande kraft bakom byggandet av den nya orgeln i Kristine kyrka 1982. Under åren 1975–2003 verksam i Kristine kyrka.

Men så en dag satt han på tåget och försökte lösa korsordet i den kundtidning som fanns på tåget.

– Det var ett uselt korsord, så jag tänkte att det skulle man kunna göra bättre, berättade han.

1991 kom det första av Mats Åbergs korsord i Falu-Kuriren och så var det i gång. Under 25 år publicerades hans korsord i Svenska Dagbladet. Nu hittar man hans kryss i Expressen, Tidningen Körsång och Hemmets Veckotidning, och en gång i månaden publiceras hans dubbelkluriga Dalakryss i Falu-Kuriren.

– Ett för lätt kryss är tråkigt, liksom ett för svårt, ett korsord ska vara bara lite svårt, säger han. Om man löser ett sådant lär man sig saker.

Mats Åbergs korsord är just så, lagom svåra, lite kluriga, de innehåller ofta anspelningar på musik, Dalarna och personer i Bibeln. Som korsordsmakare startar han med en bild och börjar sedan fläta ord med bilden som utgångspunkt. Till slut sitter han med ett rutat papper fyllt med ord, som han måste hitta nycklar till orden, som till exempel ”Idrottsgren”.

– För att göra korsord behöver man vara intresserad av ord, ha en blick för ord och bokstäver, ha ett stort ordförråd och vara allmänbildad, kunna sådant som man lärde sig inför studenten, som bibliska namn – och så Karlfeldt och sport.

Han tar hjälp av böcker när han konstruerar, av Nationalencyklopedin, en bok med slutändelser till olika ord, eller en bok där ord är uppräknade efter antal bokstäver, Google ibland och en förkortningsordbok.

– Men förkortningar är nödlösningar, även om de kan behövas.

– Att lura lösaren på fel spår är kul, säger Mats Åberg, som nyckeln ”Kan skådas i skyn”, som ska bli fläskkotlett, eller ”Bär man om halsen”, som ska bli lejonhanne, är exempel på.

För Mats Åberg tar det en till två dagar att konstruera ett kryss och hans kryss känner man igen på att det alltid finns en liten ruta med MÅ i.

– Det är viktigt att signera sitt kryss, själv löser jag aldrig ett kryss utan se efter vem som gjort det.

För så är det, som krysslösare lär man känna sin konstruktör, hur hen tänker och sättet hans eller hennes kryss är konstruerade.

Efter en rad initierade frågor från publiken avslöjade Mats Åberg att han hade med sig en omgång nytryckta böcker med korsord, som han tidigare fått publicerade i Svenska Dagbladet. Då blev det en väldig anstormning av medlemmar med Swish-apparna redo.


Det blev rusning efter Mats Åbergs korsordsbok.

Lösningarna till orden i inledningen är: Idrottsgren = Gunnar, Är det kanske när rotmos serveras = Läggdags, En förfärligt lång duk =Hundrameterslöpare.

Mötet inleddes med att vår ordförande Anders Sätterberg berättade om senaste nytt i lokalfrågan, och om att projektet mot ofrivillig ensamhet håller årets sista aktivitet 1 december.

Text och foto: Inger Söderlund