220519 Skogsvandring ”Älven runt” i Borlänge

Dagens vandring, som startade i strålande solsken vid Tunabygdens gammelgård, var en slinga på 4,6 km i naturreservatet Älvravinerna på båda sidor av älven mellan Domnarvsbron och Bullerforsen. Ett omtyckt område för sportfiske, motion och rekreation.

Vi vandrade på västra sidan av älven där ett stort antal djupa raviner skär in i marken på vägen upp mot Bullerforsens kraftstation. Jordarterna i ravinerna består av mo och mjäla som blev avsatta efter isavsmältningen. Lövträden bildar en lummig grönska och stora delar av marken är täckt av massor med vitsippor, nässlor och liljekonvaljer, de sistnämnda kommer i vanlig ordning att slå ut lagom till skolavslutningarna. Det är väldigt tyst där vi går fram. Det enda vi hörde var en del småfåglar som det finns gott om i området. Ibland kan en del lite ovanliga fåglar såsom kungsfiskare och mindre hackspett visa sig. Tyvärr visade de sig inte den här gången.

Vi kom sedan upp till Bullerforsens kraftstation, som är en av fyra vattenkrafts-anläggningar i Tunaforsarna. Kraftstationen vid Bullerforsen byggdes i början av 1900-talet och har sedan moderniserats vid flera tillfällen. Den är 120 m lång, har två turbiner och en fallhöjd på tolv meter.

Dagens fikarast hade vi intill älven på östra sidan. Därefter fortsatte vi under de branta sluttningarna mot den gamla bebyggelsen vid Hönsarvet, vidare över Domnarvsbron fram till Engelbrektstatyn på andra sidan bron. Engelbrekt-monumentet har rests till minne av upproret vid Borganäs fäste midsommarafton 1434.

För att slippa fortsätta gå efter vägen gick vi de 88 trappstegen ner till älven och så var vi strax framme där vi startade, Gammelgården. På grässlänten mellan älven och Gammelgården kom vi också i kontakt med den ståtligaste av gåsfåglarna i form av vad de lämna efter sig. Troligen behöver man inte gödsla där på ett bra tag.

Tunabygdens gammelgård, som kom till 1920, är en av de största i landet med byggnader (35 st) och föremål som beskriver Borlänges historiska rötter.

Om en vecka gör vi vårens sista vandring vid Lurån i Rog. Ett smultronställe i storslagen natur.











Text Bengt Östberg, foto Silja Lagerberg